Kokosin soittolistan kirjastokaustista. Osa pätkistä tekstitetty.
Sattumuksesta paitsi järkyttyneenä, myös pöyristyneenä tein rikosilmoituksen 31.8.2015 n. klo 12.36:
Eli:
Pyydän poliisia tutkimaan 29.8.2015 n. klo 13-14 tapahtunutta rikosta Oulun pääkirjastossa. Kirjastossa oli VasemmistoPlus-nimisen järjestön järjestämä avoin keskustelutilaisuus eli kokoontumislain tarkoittama yleinen kokous. Järjestäjiksi on Facebookissa ilmoitettu henkilöt Olli Kohonen ja Jussi Ojajärvi.
Ilmoitus oli:
“Tervetuloa lauantaina 29.8. klo 13-15 Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan saliin (Kaarlenväylä 3) Oulun VasemmistoPlus ry:n järjestämään keskustelutilaisuuteen ”Äärinationalismi vs. monikulttuurisuus – valitaanko Suomessa vihan vai yhteisymmärryksen tie?”
Aihepiiristä alustuksen pitää Vasemmistoliiton kansanedustaja, tietokirjailija Li Andersson. Tilaisuuden avaa ja juontaa kansanedustaja Hanna Sarkkinen. Kommenttipuheenvuorot tulevat Oulun maahanmuuttajaneuvoston jäseniltä Kaza el Hassanelta ja Dlovan Ishayalta sekä Vihreiden kaupunginvaltuutetulta Janne Hakkaraiselta.
Li Andersson on aiemmin käsitellyt aihepiiriä muun muassa vuonna 2012 julkaistussa kirjassa Äärioikeisto Suomessa, jonka hän kirjoitti yhdessä Dan Koivulaakson ja Mikael Brunilan kanssa. Kirjan esittelyn löytää esimerkiksi Wikipediasta.
Tilaisuutta edeltäen kansanedustajat Li Andersson ja Hanna Sarkkinen ovat tavattavissa yhdessä oululaisten kunnallisaktiivien kanssa Rotuaarilla Stockmannin edessä Kirkkokadulla olevalla juttuteltalla klo 11-12.30.
Tervetuloa siis joko Pakkalan saliin tai Rotuaarille kesän viimeisenä lauantaina!”
Menin paikan päälle n. klo 12.50, ja n. 12.55 minua tuli ahdistelemaan järjestyksenvalvojia, jotka halusivat kieltää minulta kuvaamisen, ja vaativat minua poistumaan.
Tallenne sattumuksesta löytyy tästä:
Leikkaamaton versio kirjastokaustista
He pyysivät poliisin paikalle, joka tuli myöhemmin paikalle, n. klo 13.30. Poliisimies nimeltä Pukari repi koneeni käsistäni ja sulki sen. He ottivat reppuni, taluttivat minut ulos kirjastosta, ja penkoivat reppuni. Sen jälkeen uhkasivat, että jos menen takaisin, he ottaisivat minut säilöön tilaisuuden ajaksi. Tottelin käskyä.
Tilaisuuden jälkeen järjestäjät vetosivat tekijänoikeuksiin ("tämä tilaisuus on teos"). En käytä äänitettäni taloudellisen hyödyn tavoitteluun, eikä tilaisuus muutenkaan ollut millään lailla tekijänoikeuslain tarkoittama teos, tms. Yleisessä kokouksessa, julkisella paikalla, tässä tapauksessa kirjastossa, saa tietysti kuvata, eikä kuvauskielto perustu mihinkään lakiin. Kyse ei ollut pääsymaksullisesta yleisötilaisuudesta, joten mitään perustetta ei kuvauskiellolle todellakaan ollut.
Järjestyksenvalvojien toiminta oli mielestäni moitittavaa. He eivät olleet lainkaan tietoisia oikeuksistani, vaikka niistä tiedotin ja ainakin yhdellä heistä oli voimassaoleva järjestyksenvalvojakortti. He syyllistyivät mm.
- perustuslaillisten oikeuksieni estämiseen
- poliittisten oikeuksieni estämiseen
- syrjintään
He väittivät, että “vain JSN:n luvalla” tai “JSN:n alaiset mediat” saisivat kuvata, vedoten järjestyslain 3 §:ään. Kyseisessä lain pykälässä ei ole mainintaa kuvauskiellosta. Julkisen sanan neuvoston lupa tai sen puuttuminen ei taas koske minua millään tavoin, sillä kyseinen yhdistys ei ole viranomainen tai käytä julkista valtaa. Enkä ole sen jäsen, vaan tavallinen kansalainen. Lisäksi yhdistymis- ja kokoontumisvapaus varmistaa, että minun ei siihen tarvitse liittyä.
Kaupunginkirjastossa tuollainen tilaisuus on sellainen, josta minua ei olisi voitu poistaa, kun en aiheuttanut minkäänlaista häiriötä. Minkäänlaisia edellytyksiä poistamiselleni ei ollut, kuten videostakin käy ilmi.
Lisäksi perustelu ei ole millään lailla validi, sillä perustuslain 12 §:n mukaan jokaisella on tietenkin oikeus kuvata julkisessa tilassa. Lisäksi kuvasin ainoastaan itseäni. He väittivät, että häiriköin, vaikka istuin hiljaa takarivissä, sanaakaan sanomatta. Olli Kohonen tuli häiritsevästi aivan lähelleni, ja monet muut elehtivät uhkaavasti ympärilläni, eivätkä antaneet minun olla rauhassa, vaikken aiheuttanut häiriötä.
Mikäli julkisen tilan tilaisuus on avoin, kuvaaminen rinnastetaan perustuslain 12 §:ään. Jos taas kyseessä on yksityistilaisuus, niin järjestäjän lupa on kuvaamisen edellytys. Tämä selviää vaikkapa sisäministeriön järjestyksenvalvojien koulutusmateriaalista. Kyseessä oli kuitenkin kaikille avoin tilaisuus verovaroin ylläpidetyssä kirjastossa. Jopa julkisessa kutsussa ko. tilaisuuteen toivotettiin kaikki halukkaat tervetulleiksi.
Jos minulle kerrotaan joku pykälä ja tarkistan sen eikä siinä puhuta sitä mitä minulle on väitetty, niin minulle on vain valehdeltu. Näytin heille pykälät koneeltani, mutta heitä ei kiinnostanut lainkaan. He lähinnä pyrkivät provosoimaan minua, mutta en reagoinut muulla tavoin kuin pyytämällä antaa minun seurata tilaisuuden luennoitsijaa.
Poliisi on kaikissa toimissaan velvollinen noudattamaan tarkoin lakia. Tämä koskee myös muita viranomaisia. Poliisin toiminnasta tullaan tekemään ilmoitus eduskunnan oikeusasiamiehelle tai oikeuskanslerille, mikäli tämä tutkintapyyntö ei johda mihinkään. Toki poliisi tai poliisiesimies joutuu tekemään nopeita päätöksiä toiminnassaan, ja silloin poliisi on sen tiedon varassa, jota ns. uskottavat tahot antavat poliisille. Tässä tapauksessa tilaisuuden järjestäjän edustaja on saattanut antaa poliisille harhaanjohtavaa tietoa, jonka seurauksena poliisi on joko toiminut lainvastaisesti tai sitten poliisia on harhautettu rikolliseksi määriteltävällä tavalla.
Jos poliisi ei ole toiminut vilpittömästi, on kyse virkavelvollisuuden rikkomisesta ylittämällä toimivalta ryhtymällä antamaan virka-apua sellaisen toiminnan estämiseksi, joka ei riko lakia.
Mielestäni olen joutunut rikoksen uhriksi, poliisin suosiollisella avustuksella. Käsittääkseni poliisi syyllistyi järjestyslaissa tarkoitettujen tehtävien laiminlyömiseen mm. niiltä osin, kun sen on turvattava henkilön perusoikeuksiin kuuluvat liikkuminen ja oleskelu yleisillä paikoilla kenenkään estämättä.
Pyydän poliisia tutkimaan, ovatko järjestäjät ja järjestyksenvalvojat syyllistyneet perustuslaillisten oikeuksien polkemiseen, poliittisten oikeuksien estämiseen, syrjintään, virkavelvollisuuden rikkomiseen tai muuhun rikokseen.
Pyydän myös poliisia peruuttamaan kyseisten henkilöiden järjestyksenvalvojakortit, mikäli heillä sellaiset on.
Hyvä Junes! Maa romahtaa, jos sen parhaassa kunnossa olevat miehet ja naiset eivät ole valmiita uhraamaan aikaa, vaivaa ja rahaa maansa puolustamiseksi. Tämä tilanne on toistunut kautta historian ja nyt se on johtanut suurimittaiseen kansainvaellukseen romahtaneista maista Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.
VastaaPoistaKatsotaan mitä tapahtuu. Ei varmaan mitään, kun mokuttajien puolella on näköjään niin media, kuin virkakoneistokin.
VastaaPoistaThis just in:
PoistaHei!
Olen perehtynyt toimittamaasi materiaaliin. Olet tuonut siinä esiin seikkoja, jotka olen katsonut ilmoitukseksi poliisin tekemästä rikoksesta. Tällöin tutkinnanjohtajana toimii syyttäjä ja asia siirtyy valtakunnansyyttäjänviraston arvioitavaksi poliisin toiminnan osalta.
Ei nyt hemmetti. Oletko ihan tosissasi? Jos tilaisuudessa on kuvaaminen kielletty, on tilaisuudessa kuvaaminen kielletty.
VastaaPoistaTilaisuus on vapaaehtoinen. Jos ei tilaisuden sännöt kelpaa, mene toiseen tilaan.
Täytyy antaa järjestyksenvalvojalle isot pisteet todella hienosti ja asiallisesti hoidetusta tilanteesta.
Toivoisin Junesille, vaikka kuinka ituhippiaatetta kannattaakin, käyttämään järkeä.
Tällä videolla vain todistat, kuinka hyvin henkilökunta hoiti vaikean tilanteen, tehden samalla itsestäsi hölmön.
Ei kuvaamista voi kieltää.
PoistaTilaisuus oli käsitykseni mukaan järjestetty julkisissa tiloissa avoimena tapahtumana jolloin ei voida rajoittaa yleisellä paikalla tapahtuvaa laillista toimintaa.
PoistaElehtivätkö myös rasistisesti? Olisit vaan sanonut että teet graduasi tilaisuuden alkua odotelessasi!
VastaaPoistaLähetin eduskunnan oikeusasiamiehelle erikseen kantelun poliisin toiminnasta. Oikeusasiamieheltä tuli kirje kotiin, että hän tai apulaisoikeusasiamies tutkii asiaa. Ehkä poliisi saa kerrankin näpeille laittomista toimistaan.
VastaaPoistaOikein hyvä , nämä pitää kannella vaikka EU: ihmisoikeustuomioistuimeen asti jos tarvetta on. Ei voi olla kahta lakia : toinen pätee vasemmistolaisiin ja toinen muihin, vaan lain pitää olla kaikille sama, muutoin se on syrjintää ja lain rikkomista.
VastaaPoistaPoliisi ja järjestyksenvalvojat toimivat selkeästi väärin asiassa. Kirjasto on julkinen tilaisuus jossa kuka tahansa saa olla kunhan ei aiheuta häiriötä. Junes istui hiljaa joten en ymmärrä miten se voi olla "häiriön aiheuttamista" ?
Lauantaina (20.2.) oli Aleksinkulmassa keskustelutilaisuus maahanmuutosta, rasismista ja vihapuheesta. Olitko paikalla/pääsitkö sisään?
VastaaPoistaEn.
PoistaOnko tämäkään nillitys edennyt yhtään mihinkään?
VastaaPoistamikä nillitys?
PoistaJoko oikeusasiamies, ihmisoikeustuomioistuin ja YK:n turvallisuusneuvosto on käsitelleet asian? Jospa asia kiinnostaisi Vogoneita?
VastaaPoistaEdelleen Lapin poliisin käsittelyssä
PoistaNe nauraa sulle.
Poistaketkä?
Poista