lauantai 16. helmikuuta 2013

Mitä sinulle kuuluu, mistä tulet ja onko sinulla tyttöystävä?

Turun Sanomissa oli 15.6.2006 juttu, joka meni jotakuinkin näin:


- Mitä sinulle kuuluu, mistä tulet ja onko sinulla tyttöystävä? sanelee sujuvalla suomen kielellä Guineasta viime syksynä tullut 16-vuotias turvapaikanhakija Keita Abdoulaye.Keita Abdoulaye
Hän ja 13 muuta Naantalissa ja Turussa asuvaa, ilman vanhempia Suomeen tullutta turvapaikanhakijanuorta ovat poikkeuksellisen aktiivinen ja motivoitunut opiskelijaryhmä.


Nuoret ovat mukana Euroopan pakolaisrahaston (ERF) osittain rahoittamassa Nutukka-hankkeessa (Nuoret turvapaikanhakijat kansanopistossa). He ovat kotoisin Afganistanista, Iranista, Guineasta, Kamerunista ja Somaliasta.

Nutukka-hankkeessa Turun vastaanottokeskus ja Turun kristillinen opisto tekevät tiivistä yhteistyötä. Vastaanottokeskus ohjaa nuoria käytännön elämässä ja läksyjen teossa, opetus tapahtuu opistolla.Jokaiselle järjestyy jatko-opiskelupaikka


Hankkeen tarkoituksena on luoda koulutusmalli, joka vahvistaa nuorten vastuullista ja itsenäistä toimintaa. Myönteisiä tuloksia on jo näkyvissä. Nuoret ovat oppineet lyhyessä ajassa suomen kieltä, ilmaisutaitoa, kulttuuria ja yhteiskuntatietoutta.


- He ovat omaksuneet suomen kieltä ja opetettavia aineita huomattavasti paremmin kuin maahanmuuttajat keskimäärin, opettaja Johanna Piirainen Turun kristilliseltä opistolta kertoo.


Koulutukseen osallistuneet nuoret ovat motivoituneet opiskeluunsa niin hyvin, että ovat alkaneet myös itse suunnitella tulevaisuuttaan.


- Jokaiselle nuorelle on järjestymässä jatko-opiskelupaikka ensi syksyksi, SPR:n Turun vastaanottokeskuksen nuorten turva-asuntojen ohjaaja Amelie Tiusanen kertoo.Tasan vuosi tämän haastattelun jälkeen, 15.6.2007 Keita joutui yhteiskunnan ja rasismin uhriksi erään kaverinsa Raulin kanssa. Sattumusta käsiteltiin 19.3.2008 Turun käräjäoikeudessa (diaarinumero R 07/2140), jossa oikeus päätti, että:
Tulkkaus maksaa 73,20 euroa alkavalta tunnilta.

Olen hyvin pettynyt Turun kristillisen opiston kielikursseihin ja Nutukka-hankkeen tuloksiin. Miten voi olla, että vaikka Keita menestyy kieliopinnoissaan keskimääräistä maahanmuuttajaa paremmin, tämä erittäin motivoitunut opiskelija joutuu usean vuodenkin jälkeen turvautumaan ranskan kielen tulkin palveluihin?

Tulkkikulut olivat 1 426,34 euroa, puolustusasianajajien palkkiot 4 158,98 euroa ja oikeudenkäyntikulut 2 183,80 euroa eli yhteensä 7 769,12 euroa.

Abdoulaye Keita ja Raul Marques tuomittiin 18 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 60 tunnin yhdyskuntapalveluun 14-vuotiaan naisen joukkoraiskauksesta.

Suomalaiseen tutkivaan journalismiin kuuluu facebookin kyttääminen. Viimeisten fb-statusten mukaan Guineasta yksin tullut lapsukainen on paikkaillut työvoimapulaa SOL Palveluissa ja entinen turkulaismies on helsinkiläistynyt.


Helsinkiläismies


Innokas, poikkeuksellisen aktiivinen ja erittäin motivoitunut suomen kielen opiskelija tykkää mm. kesälomista, facebookista, Sauli Niinistöstä (kok) ja Ahmed Al Chibibistä (sdp).


Joko Jutta ja Jyrki ovat irtisanoutuneet?Turun kristillisen opiston kielikurssit ovat menneet aivan hukkaan. Keita käyttää vieläkin, seitsemän vuoden jälkeen, ranskaa facebook-päivityksissään. Toisaalta Nutukka-hankkeen rahoitus tulee Euroopan unionilta, joten se ei ole keltään pois.

Lisäksi olemme nettosaajia EU:ssaOlemme saaneet valtavasti kansainvälisyyttä. Saamme hirvittävästi enemmän kuin maksamme. Sisämarkkinoiden tuomaa miljardien etua vuosittain ei pysty esittämään paperilla. Seitsemänkymmentä vuotta rauhaa on saavutus, joka on hyvinvointimme elinehto.Yksin tulleiden määrä kasvoi


Suomeen tulo on ollut myös kulttuurisokki. Varsinkin suomalaisten vähäinen kiinnostus uskonnollisiin asioihin on herättänyt monissa ihmetystä. Joillekin on ollut hämmentävää huomata, että vaimot eivät ole kotonaan miehiään palvelemassa, vaan ihan oikeasti töissä.
- Minullekin on sanottu, että olet huono vaimo, kun olet meitä opettamassa, Johanna Piirainen nauraa.
Hankkeen taustalla on huoli yksin Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden ja niiden pakolaisnuorten pärjäämisestä, joiden perusvalmiudet ovat heikot tai joilta puuttuu perheen sosiaalinen tuki.
Vuonna 2005 Suomeen tuli 218 alaikäistä turvapaikanhakijaa ilman huoltajaa. Suurin osa heistä oli murrosikäisiä poikia.
Eniten turvapaikanhakijoita Suomeen tuli Somaliasta ja Afganistanista. Yksin tulleiden määrä kasvoi vuodesta 2004 peräti 56 prosenttia.

Lähteet


- Turun sanomat 15.6.2006: Nuoret turvapaikanhakijat oppineet suomea nopeasti
- Turun käräjäoikeus 19.3.2008: tuomiolauselma R 07/2140
5 kommenttia:

 1. Ihan hyvää. Suomestahan minä, Hämeestä. Ei.

  VastaaPoista
 2. Taas saat muutamalta takkutukkapunkkarilta happoiset aivot solmuun. Sä oot hyvä jätkä!

  VastaaPoista
 3. Nuo tuomiot ovat täysin järjettömät, ehdollista tuollaisesta? Ei varmaan mitään värialennusta käytössä?

  VastaaPoista
 4. Vitun neekerit, ne pitäs kaikki tappaa, kylmästi vaan aborttia jo apinanmahassa oleville ja melkeen valmiit jaloista revitään ulos ja pää puuhun paskaksi. Tai sitten myrkytetään ne niin ettei ne sikiä enää.

  VastaaPoista
 5. "- Minullekin on sanottu, että olet huono vaimo, kun olet meitä opettamassa...

  ...Johanna Piirainen nauraa."

  Nerokas punchline kertakaikkiaan! Jopa niin nerokas, että epäilen vitsin varastamista kontekstiin muutenkin sopivasta kappaleesta Albi the Racist Dragon.

  http://www.youtube.com/watch?v=X-jVAHAuiS4

  20. joulukuuta 2013 4.46

  VastaaPoista