tiistai 5. maaliskuuta 2013

Totuus Itä-Euroopan romaneista Saksassa

Tytöt heittelevät nauraen hedelmiä parvekkeelta. He asuvat mustalaistalossa Duisburgissa (400 asukasta 46:ssa asunnossa). Poliisi sai viime vuonna 150 hälytystä tähän taloon

Kuva: Marc Vollmannshauser

Saksassa keskustelu Kaakkois-Euroopasta tulevista köyhyyspakolaisista kärjistyy. Poliitikot pelkäävät, että kymmeniätuhansia on tulossa ja heidän ylläpitonsa maksaa miljoonia.

Keskustelun keskipisteessä on romanivähemmistö. Heillä ei juurikaan ole kysyntää työmarkkinoilla ja he puhuvat heikosti saksaa.

Vuodesta 2014 lähtien noin 1,5 miljoonaa Romanian ja Bulgarian romania saa oikeuden matkustaa EU:hun työnhakuun.

Pelkona on, että monet tulevat vain sosiaaliturvan takia. Duisburgin ylipormestari Sören Link (36, SPD) sanoo: "Pelkästään minun kaupungilleni tämä tulee maksamaan 15 miljoonaa euroa vuodessa."

Kuitenkaan joukkopakoa Saksaan ei syntynyt puolalaisten tullessa kaksi vuotta sitten työntekijöiden vapaan liikkuvuuden piiriin.Ankea arki: Alex elää romaniperheensä kanssa täydellisessä köyhyydessä keskellä Berliiniä

Kuva: Fabian Matzerath

Kuinka romanit elävät Saksassa? Ravisuttava esimerkki Berliinistä:

Rikkinäisiä huonekaluja, hajalle potkittuja ovia ja pistävä virtsan katku. Kaksio, jossa Alex (25) on asunut laillisesti muutaman kuukauden ajan vaimonsa, veljensä, kahden serkun, kahden tädin ja neljän lapsen kanssa on kelvottomassa kunnossa. Talossa asuu ainoastaan romaneja.

Kahdeksan hengen ryhmänä perhe on kokoontunut yhteen, naiset ovat valmistaneet ruokaa tähteistä.

"Täällä on kuitenkin paljon parempi olla kuin Bukarestissa, josta tulimme tänne. Täällä meitä ei vainota, ja monet naapurit ovat ystävällisiä", kertoo perheenpää Alex. Hän ei kerro tarkalleen, miten he tienaavat veljensä Claudion kanssa rahansa. Välillä he pesevät ikkunoita ja toisinaan tekevät töitä rakennustyömailla.

Entä kun se ei riitä? "Varastamisen ja asuntomurtojen kanssa meillä ei ole mitään tekemistä! Emme aiheuta mitään ongelmia", sanoo Claudio.


FAKTA: Sintit ja romanit
Maailmassa elää noin 12 miljoonaa sintiä ja romania. Suurin osa heistä Euroopassa.
Yksittäistä henkilöä kutsutaan sintoksi tai sintizaksi (saksankielisellä alueella) ja romani tai romni (Euroopan alueella elävät). He puhuvat eri kieliä, mutta heitä yhdistää yhteinen alkuperä: He tulivat noin 1 500 vuotta sitten Intiasta Eurooppaan. Aiemmin heitä kutsuttiin kiertolaisiksi, sillä heidät ajettiin tiehensä ja he kiertelivät sitten ympäriinsä muusikkoina tai käsityöläisinä.
Kansallissosialistit tappoivat 500 000 romania.Saksassa asuu noin 120 000 romania, joista noin 70 000:lla on Saksan kansalaisuus. Monet ovat koulutettuja ja menestyneitä.

Osa elää syrjäytyneinä ja usein rikollisuuden rajamailla. Berliinin Neuköllnin kaupunginosan pormestari Heinz Buschkowsky (64, SPD) näkee ongelmia kuten prostituution ja lapsityövoiman käytön.

Kukaan ei tiedä, kuinka moni heistä syyllistyy rikoksiin, sillä tietoja kirjatessa ei kysytä etnistä alkuperää. Tiedossa on kuitenkin, että Saksassa joka kymmenes ulkomaalainen rikoksesta epäilty on lähtöisin Romaniasta tai Bulgariasta.

Saksan poliisiliiton puheenjohtaja Rainer Wendt (56) sanoo: "Romanien maahanmuuttoa organisoi  suoranainen köyhien keskuudessa toimiva mafia (Armutsmafia). Se orjuuttaa ihmisiä, käyttää heitä häikäilemättä hyväkseen ja pakottaa heitä rikollisuuteen."

Hampurin romanien ja sintien yhdistyksen puheenjohtaja Rudko Kawczynski (58) on kuitenkin toista mieltä: "Tuo on ennakkoluuloinen käsitys. Romanit eivät pakene köyhyyttä. Romanit ovat köyhtyneet Romaniassa ja Bulgariassa, koska heitä vainotaan ja he ovat rasistisen sorron uhreja."Alkuperäinen juttu: Bild 4.3.2013, Die Wahrheit über Roma in Deutschland

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti