maanantai 5. elokuuta 2013

Kohti humaanimpaa pakolaispolitiikkaa

Australia on kiristänyt suhtautumistaan maahan veneillä saapuviin turvapaikanhakijoihin. Jatkossa kaikki saapujat viedään Papua-Uuteen-Guineaan, jossa heidän tulonsa syyt arvioidaan ja johon turvapaikan saavat myös asutetaan. Papua-Uusi-Guinea saa vastineeksi Australialta avustuksia käytettäväksi muun muassa terveydenhoitoon, koulutukseen ja turvallisuuteen.

Päämääränä on estää ihmisiä lähtemästä vaaralliselle venematkalle Indonesiasta. Erityisesti halutaan kitkeä matkahalut niiltä, jotka pyrkivät Australiaan parempien elinolojen toivossa, eivät paetakseen kotimaansa vainoa.

Luvattomien pakolaisten ongelma on räjähtänyt käsiin, hallitus katsoo. Australia lupaa jopa 200 000 dollaria (140 000 euroa) tiedoista, joilla venekuljetusten järjestäjät saataisiin tuomiolle.

Ihmissalakuljetuksesta voi saada Australiassa kovimmillaan 20 vuoden vankeustuomion. Salakuljetettavat saattavat maksaa matkan järjestäjille tuhansia euroja.

Australian maahanmuuttoviraston sivu näyttää nyt tältä:


Australia on siis, toisin kuin Suomi, ottanut tosissaan taistelun ihmiskauppaa vastaan. Rangaistukset laittomaan maahanmuuttoon sekaantumisesta ovat Suomessa naurettavat, kuten tapaukset Anna Kontula (ei esitutkintaa) ja Mikael Storsjö (neljä kuukautta ehdollista) ikävästi muistuttavat. Tässä linkissä on myös esimerkki viime aikoina paljastuneesta salakuljetusliigasta.

Jo vuonna 2005 saattoi lukea tällaisista asioista:

  

Nyt, vuonna 2013, viimeisten uutisten mukaan 31 000 Suomen passia on kadoksissa.Tilannetta tuskin parantaa viime kansalaisuuslain muutoksen myötä rajusti lisääntyneet myönteiset kansalaisuuspäätökset. Viime vuonna Suomen passeja jaettiin lähes 10 000 ulkomaalaiselle, toissa vuonna puolet vähemmän.



Nykyinen vastaanottolaki on haitallinen Genèven pakolaissopimuksen molemmille osapuolille: sekä suomalaiselle yhteiskunnalle että pakolaisille. Ainoat hyötyjät ovat maahanmuuttoteollisuuden välistävetäjät. Turvapaikkajärjestelmämme kannustaa ihmissalakuljetukseen ja ylläpitää sitä verovaroin.

Suomen tulisikin kantaa kansainvälinen vastuunsa ja ottaa välittömästi käyttöön Australian malli. Se olisi todellinen askel kohti humaanimpaa pakolaispolitiikkaa ja parempaa maailmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti