torstai 1. elokuuta 2013

Valls kieltäytyy luokittelemasta koko Marseillea ZSP-alueeksi

ZUS'ien (zone urbaine sensible = herkkä urbaanivyöhyke) lisäksi Ranskaan on perustettu priorisoituja erityis-ZUS'eja, joita sanotaan ZSP-vyöhykkeiksi (zone de sécurité prioritaire). Silti meno Ranskassa näyttää jatkuvan entisellään tai vain pahenee. Nyt jo Marseillen sosialistitkin esittävät vaateita koko kaupungin julistamiseksi ghetoksi.


Sisäministeri Manuel Vallsin kannalta ei olisi mitään järkeä myöntyä Marseillen kaupunkiyhteisön sosialistisen puheenjohtajan Eugène Casellin vaatimuksiin luokitella koko Marseille priorisoidun turvallisuuden vyöhykkeeksi, ZSP-alueeksi  (zone de sécurité prioritaire). 

Le Figaro 31.7.2013 juttu ranskaksi

Marseillessa on nykyään kaksi ZSP-vyöhykettä.

Manuel Vallsin kannalta toimenpide ”ei olisi tehokas ja siinä ei olisi mitään järkeä”. Sisäministeri hylkäsi keskiviikkona kaupunkiyhteisön sosialistien puheenjohtajan Eugène Casellin – ja myös muiden ennen häntä - ajaman esityksen luokitella koko Marseille ZSP-vyöhykkeeksi. Manuel Vallsille osoitetussa kirjeessä sosialistien kunnallisvaltuutettu valittaa tilanteesta ja tuomitsee ”sietämättömät väkivallanteot”. ”Olen huolestunut ja vihainen. Tilanne on paisunut sellaisiin mittasuhteisiin, että vastatoimien täytyy olla väärinkäytösten mukaisia”, kirjoittaa Eugène Caselli, joka on myös sosialistien ykkösehdokas Marseillen kunnallisvaaleissa vuonna 2014.

France Infon ohjelmassa Manuel Valls torjui tämän radikaalin toimenpiteen: ”Me emme luokittele koko Marseillea ZSP-vyöhykkeeksi. ZSP-vyöhykkeillä tehdään kohdennettuja toimenpiteitä.” Marseillessa ”vain ydinkeskusta ei kuulu ZSP-alueisiin. Pohjoisen ja etelän asuinalueet ovat jo ZSP-alueita ja ydinkeskustassa meillä on erityisyksikköjä (…) jotka partioivat aktiivisesti”, hän muistutti.   

Eugène Caselli teki esityksen maanantain ja tiistain välisen yön uusien väkivaltaisuuksien johdosta. Vähän ennen keskiyötä löydettiin osin hiiltynyt ruumis Marseillen lähistöltä, Pennes-Mirabeau’ssa. 22-vuotias nuorukainen oli kuollut päähän ammutusta luodista. Kaksi noin 30-vuotiasta miestä taas haavoittui luodeista syrjäisellä Saint-Pierre’n pienteollisuusalueella. Lisäksi roskakuskia ammuttiin useita kertoja kuulapistoolilla tämän kierrellessä Jarre’n lähellä erään ZSP-vyöhykkeeseen kuuluvan lähiön tuntumassa.

Vaatimus koko Marseille luokittelemiseksi ZSP-vyöhykkeeksi on esitetty jo aiemmin. Elokuussa 2012 Marseille kaupunginjohtaja Jean-Claude Gaudin (UMP) esitti saman vaatimuksen Le Figaro -lehdessä. Muutamia päiviä myöhemmin sosialistinen senaattori Samia Ghali vaati armeijan väliintuloa. Silloin päätettiin toisen ZSP-vyöhykkeen perustamisesta. Ensimmäinen alue kattoi jo pohjoisen asuinalueet (IIIe, XIIIe, XIVe, XVe et XVIe arrondissements). Ja marraskuusta lähtien myös kaupungin eteläosan asuinalueet otettiin mukaan (IXe, Xe et XIe arrondissements). Viranomaiset suorittavat yhteisoperaatioita alueilla esiintyvän rikollisuuden pohjalta. 

Poliisiammattiliitto Alliance ajaa myös koko Marseille luokittelemista ZSP-vyöhykkeeksi. ”On otettava huomioon Marseillen alueen erityispiirteet. Prefektuurin riskilähiöiksi luokittelemat noin 40 asuinaluetta sijaitsevat kaupungin sisäosissa, eivätkä vain viranomaisten määrittämillä alueilla”, perusteli David-Olivier Reverdy esitystä. Hän tuo julki ”roiske-efektin” ja selittää, että ”rikos ei tunne rajoja”. Se siirtyy paikasta toiseen poliisin toiminnan vaikutuksesta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti