sunnuntai 11. elokuuta 2013

Virkamiesarmeija, joka rikastuu siirtolaisilla ei luovu eduistaan

Poliisi on jo viikon ajan jahdannut siirtolaisia basaareissa. Noin 5.000 henkilöä tarkastettiin. - Kyse on näytöksestä, joka kestää syyskuussa pidettäviin kaupunginjohtajan vaaleihin asti. Pääkaupungin viranomaiset tienaavat siirtolaisilla ruhtinaallisesti, eivätkä he aio luopua siitä – arvioi Presnian alueen kunnanvaltuutettu. Lauantaina OMON teki ratsian Lefortovon torille ja Vyhinon aseman lähellä sijaitsevalle valtavalle basaarille kaupungin kaakkoisosassa. Viranomaiset korjasivat samantien talteen jokaisen, jolla ei ollut henkilöllisyyspapereita – sekä kauppiaat, että asiakkaat.


Gazeta Wyborcza 5.8.2013: juttu puolaksi
Venäjän poliisi tarkastaa henkilöllisyyspapereita, Moskova 30.7.2013.

Tällä kertaa saalis ei kuitenkaan ollut kummoinen. Torien ”dekriminalisoinniksi” kutsuttu operaatio on kestänyt jo viikon ajan ja kauppa basaareissa on hiipumassa. Asiakkaat haluavat pysyä kaukana niistä, eivätkä kauppiaat avaa kojujaan. Ne, joiden ulkonäkö paljastaa ei-slaavilaisen alkuperän, pyrkivät pysymään majapaikoissaan. – He ”laskeutuvat pohjalle” ja odottavat hiljaa, että poliisit siirtyvät muualle, sillä he tietävät, että tämä ei kestä kauaa. Tämä ei ole ensimmäinen operaatio ja kaikki aiemmat päättyivät nopeasti, ja kun kaikki oli ohi, niin he palasivat kaikessa rauhassa tänne takaisin – näin puhui Lefortovon tadzhikki-kauppiaista samalla torilla vihanneksia kauppaava Inna Bryndyk. 

Laittomien leiri


Pääkaupungin poliisilla ei ole enää paikkaa minne laittaa pidätetyt - myös ilman Keski-Aasiasta tulijoita.

Viranomaiset ovat järjestäneet erityisesti pidätettyjä varten tilapäisen leirin kaupungin itäosaan entisen tehtaan aidatulle alueelle. Tänne on tarkoitus sijoittaa sotilastelttoihin vartioituina noin 900 pidätettyä laitonta siirtolaista. He tulevat odottamaan täällä karkotusta. Tällä hetkellä alueelle on tuotu noin 500 henkilöä, pääosin vietnamilaisia.

Moskovassa puhutaan, että kaupunkiin on pystytetty ”keskitysleiri” ja olosuhteet, joihin siellä joutuvat myös ”laittomat” pienet lapset, ovat kaameat.

Perjantaina paikalla kävi federaation ihmisoikeusasiamies Vladimir Lukin. – Tämä ei ole keskitysleiri, kuten jotkut väittävät, vaikka olosuhteet täällä ovat huonot – arvioi hän asiaa lehtimiehille.

Poliiseja 30 hopearahalla


Kaikki alkoi tappelusta viime lauantaina Dagestanista tulleiden hallitsemalla Matvejevin torilla Moskovan lounaisosassa. Poliisit pidättivät paikalta Kaukasukselta tulleen, jota epäiltiin 15-vuotiaan moskovalaistytön raiskaamisesta. Kauppiaat yrittivät vapauttaa hänet.

Tappeluun yhtyi myös pidätetyn velipuoli, arbuusikauppias Magomed Rasulov. Hän löi yliluutnantti Anton Kudrjashovia nyrkkiraudalla tai punnuksella päähän ja pakeni sitten. Kun upseeri kaatui maahan, niin nähtiin, että iskun johdosta hänen otsaansa oli tullut syvä painauma. Myöhemmin kirurgit ilmoittivat, että murskautuneen kallonosan kohdalle oli laitettu metallilevy. 

Mellakka tallentui videonauhalle ja venäläiset, jotka ovat tottuneet siihen, että heidän poliisinsa toimii brutaalisti, saivat kerta toisensa jälkeen katsoa hämmästyneinä ja uskomatta näkemäänsä, kuinka dagestanilaiset hakkaavat avutonta upseeria muutaman pistoolein aseistautuneet kollegan katsellessa vierestä. 

Poliisiammattiliiton koordinointineuvoston puheenjohtaja Mihail Pashkin sanoo, että poliisit tunnistivat heitä vastaan hyökkäävissä kauppiaissa esimiestensä leipäpuun. – Jokaisesta kojusta alueen johto saa lahjuksena 3 000 ruplaa (noin 70 euroa). Maksu takaa ”rauhan” ja koskemattomuuden – kertoo Pashkin.

Moskovskij Komsomolets –lehti kirjoitti, että Rasulov joutui maksamaan poliiseille 500 000 ruplaa (noin 11 400 euroa) pelkästään luvasta avata arbuusikoju. Hän saattoi siten ajatella, että näin hyvin voidelluilla poliiseilla ei ole oikeutta puuttua hänen sukunsa asioihin.

Samaa mieltä on myös Vladimir Putin, joka eräässä neuvonpidossa sanoi, että Kudrjashovin kollegat ”toimettomuudellaan hankkivat 30 hopearahaansa”. Presidentti määräsi pääkaupungissa ja muissa federaation kaupungeissa toimeenpantavaksi operaation, jota valtakunnallinen lehdistö kutsuu ”dekriminalisoinniksi”. Tavoitteena ei ole vain rajoittua basaarien ”puhdistamiseen” rikollisista ja siirtolaisista. Venäjän poliisin johtajat tiedottivat, että ”he selvittävät” myös, ketkä heidän alaisistaan ovat basaarimafioiden palkkalistoilla. 

Moskovan paimentolaiset


Tuloksista ei ole vielä kuulunut mitään. Tutkinta on aloitettu kahden poliisipiirin johtajan osalta, joiden alaisuuteen kuuluu Matvejevin torin alue. Toistaiseksi siinä on kaikki.

- Ei ole aihetta odottaa juuri enempää. Siirtolaiset – laittomia tai ei – ovat Moskovassa valtava bisnes, joka elättää virkamiehiä ja poliiseja. Kaupungissa on vähintään 100 000 Keski-Aasiasta tullutta, jotka tekevät töitä talonmiehinä tai siivoojina. Jokaisesta heistä virkapukuiset tai siviiliasuiset virkamiehet saavat yli 10 000 ruplaa (noin 230 euroa) kuukausittain. Siirtolaistalonmiehet majoittavat talonsa kellareihin ja ullakoille sukulaisiaan. Juuri he työskentelevät sitten toreilla. Jokainen tällainen laiton asukas maksaa kuukausittain 3 000 ruplaa (noin 70 euroa) poliiseille ja viranomaisille siitä, että he ”eivät huomaa” laittomia muuttajia. Lopputulos on, että joka kolmannen talon kellari alueellani on muuttunut Aasiasta tulleiden paimentolaisleiriksi – arvioi Moskovan Presnian lähiön sitoutumaton kunnanvaltuutettu Jelena Tkatsh, joka työskentelee pimeitä töitä tekevien siirtolaisten aiheuttamien ongelmien kanssa.  

Hänen mukaansa virkamiesarmeija, joka rikastuu siirtolaisilla ei luovu eduistaan. – Todellista ”dekriminalisointia” ei tapahdu, vaikka se olisi tarpeen. Kyse on lähinnä näytöksestä, sillä syyskuussa Moskovassa pidetään kaupunginjohtajan vaalit. Moskovalaiset suhtautuvat vihamielisesti siirtolaisiin, joten tähän asti kaupunkia hallinnut ja valtaapitävien leirin ehdokkaana oleva Sergei Sobianin lupaa äänestäjille, että hän laittaa tulijat järjestykseen. Kuitenkin tämä näytös loppuu kuukauden sisällä ja mikään ei muutu – vakuuttaa kunnanvaltuutettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti