keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Ravintolasyrjintää Tampereella

Rakenteellinen rasismi nostaa taas rumaa päätään Tampereella.


Torstaina 27.9.2012 tamperelainen nuorukainen Fahim Wahedi (ent. Ahmad Fahim Wahedi) oli kaverinsa kanssa viihteellä rankan työviikon jälkeen. Illan aikana hän tutustui naiseen ja pysyvät siteet Suomeen olivat syntymässä, kun yhtäkkiä samassa pöydässä istuva valkopaitainen perunanenäinen öykkäri puuttui tilanteeseen esineellistämällä naisen ja rupesi aukomaan.

Tässä vaiheessa kotouttamispillua vaille jäänyt nuorukainen noudatti naisen miesystävän käskyä ja poistui paikalta, mutta rasistinen kohtaus jäi vaivaamaan häntä. Valkopaitainen valkoisen vallan edustaja puolestaan lähti muina miehinä hakemaan tiskiltä lisää juotavaa.
Profeetta Muhammadin esimerkkiä seuraava nuorukainen huomasi myöhemmin valkopaidan tiskillä ja oli menossa sovittelemaan asiaa, kun järjestyksenvalvoja pysäytti hänet ja käski "kiukkuisen asiakkaan" poistua. Tilanteen rasistiseksi kokenut Wahedi käytti parhaita sovittelutaitojaan, mutta monikulttuurisuuskasvatusta vaille jäänyt poke ei häntä ymmärtänyt.


Vääräuskoinen valkopaita tuli kuitenkin sopivasti takaisin tiskiltä, jolloin Wahedi yritti tarjota hänelle oluen, mutta machoileva rasisti hajotti sen päällään ja sotki nuorukaisen kädet verellä. Tästä säikähtäneenä väärin ymmärretty lapsukainen päätti poistua ravintolasta, mutta häntä ei kulttuurieroista johtuvan väärinkäsityksen vuoksi päästetty ulos. Hän joutui viettämään 27.-28.9.2012 välisen yön putkassa.Isossa-Britanniassa, missä monikulttuurisuus on arkipäivää, epätyypillinen humalatila on lieventävä asianhaara:

A gang of Muslim girls who repeatedly kicked a young woman in the head walked free from court after a judge heard they were ‘not used to being drunk’ because of their religion.


Sovitteleminen on asia, joka suomalaisten pitäisi oppia maahanmuuttajilta.


Tampere on ihan turvallinen kaupunki, ei vaan pidä mennä aukomaan jokaiseen baariin.

Noh, monikulttuurisuus on rikkaus ja voimavara -- ei pitäisi yksisilmäisesti tuijottaa näitä maahanmuuton aiheuttamia lieveilmiöitä ja kustannuksia:
Kyse on muualta kotoisin olevien ihmisten kohtelusta laajemminkin. Syrjintä lisää turvattomuutta ja vaarantaa yhteiskuntarauhaa. Jos ihmisiä kohdellaan näin eriarvoisesti, oikeusjärjestelmän puuttumatta tilanteeseen, se voi pahimmillaan johtaa ihmisten syrjäytymiseen.

Asiaa R 12/6569 käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa 28.1.2013. Wahedi tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä 22 kuukauden ehdolliseen vankeuteen (vapaudenmenetysaika 1 päivä) ja 50 tunnin yhdyskuntapalveluun. Valtion kustantama asianajaja valitti tuomiosta Turun hovioikeuteen (R 13/512), joka päätyi 23.12.2013 samaan tulokseen kuin käräjäoikeus eikä muuttanut tuomiota. Valitusaikaa korkeimpaan oikeuteen on 21.2.2014 asti.Turun Pokeman Oy:n toimitusjohtaja Petri Salonen räväyttää:

- Kun suomalainen tappelee, se on rehellistä tappelua, mutta ulkomaalainen lyö tuopilla päähän.

Ravintoloitsija Sedu Koskisen mukaan nämä ulkomaalaiset ovat ihan erilaisia kuin suomalaiset ja tarttuvat helpommin aseisiin.

- Tätä on helppo kutsua rasismiksi, mutta suuri osa heistä on hyvin törkeitä meidän naisasiakkaitamme kohtaan, Koskinen väittää.

"Tällä hetkellä ulkomaalaisongelma on olemassa. Se on pakko nostaa jossain foorumissa esiin. Minulle voi tulla viikossa kymmeniä valituksia siitä, että meillä on käynyt liikaa ulkomaalaisia. Tavalliset asiakkaat kokevat sen häiritseväksi. Ulkomaalaiset miehet eivät välttämättä arvosta varsinkaan naisia. Ryhdytään ihan avoimesti hiplaamaan ja kourimaan ja käyttäytymään huonosti. Se on todellisuutta."

"Ja kun ulkomaalaiset alkavat rähinöidä, se ei ole sitä, että lyönkö minä ensiksi vai lyötkö sinä. Siinä vaiheessa on jo lyöty. Teräaseella tai kolpakolla. Ja yleensä siinä ollaan jollain jengillä. On varmistettu, että jengi on paikalla ja sitten vasta mätkitään."

"Suomalaisethan eivät ole jengiytyvää sorttia. Kun ulkomaalaiset tulevat johonkin paikkaan, sisään ei tulla välttämättä yhtä aikaa vaan ripotellen. Mutta ne ovat siitä huolimatta jengi. Kun suomalainen jengi tulee, ne tulevat kerralla, ja silloin ne plokataan heti, että ettehän te tänne tule. Ne eivät osaa. Ulkomaalaiset tietävät, miten pitää toimia."

Ilmeisesti emme nyt puhu ranskalaisista. Onko olemassa tiettyjä kansallisuuksia, joita on syytä varoa?

"On joo, kyllähän jugot, albaanit ja aasialaiset on aika vaarallista porukkaa. Ja ovathan somalitkin tulleet omana ryhmänään. Ne ovat asuneet täällä jo niin kauan, että ne tuntevat kaikki systeemit ja puhuvat suomea. Ne eivät enää ole ulkopuolisia. Ne ovat aika syvällä näissä systeemeissä. Enkä minä ole rasisti. Olen ollut paljon ulkomailla ja yritän aina ymmärtää mahdollisimman pitkälle, mutta ongelmat ovat faktaa tänä päivänä. Jossain vaiheessa ne saattavat riistäytyä käsistä niin kuin esim. Ruotsissa ja Saksassa on jo tapahtunut."
15 kommenttia:

 1. Rasismia! Ei varmasti ollut nuorukainen humalassa. Nuorukaiset eivät juo alkoholia!

  VastaaPoista
 2. Olisiko Juneksella tai jollain muulla tallessa niitä tämän rikkauden ja voimavaran facebook- profiilin kuvia? Profiili katosi mystisesti ja en ehtinyt niitä laittaa talteen. Olisi tarkoitus vähän näyttää kavereille, että minkä näköisestä miehestä on kyse. Sähköpostiini voi laittaa kuvat/tiedot: koli@luukku.com

  VastaaPoista
 3. Miten niin ei löydy fb:stä? Tossa ylhäällähän on tarvittavat tiedot ihan kuvan kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useampi kuva on parempi, että jää varmasti NAAMA muistiin. Ei enää näy lärvikirjassa niitä kuvia eikä profiilia ainakaan minulla. Helpottaa tämän asian tiedottamista kaikille tamperelaisille kavereille ja tutuille.

   Poista
  2. toki Fasu löytyy naamakirjasta, laita vain nimi sinne hakuun, valitse se, jonka paikkatieto on Tampere, that's it!

   Poista
 4. Hauskaa näyttää Fahimilla olleen ja on parisuhteessakin. Elämä sen kuin hymyilee. Jos minä voisin päättää, niin olisi yhtä silmää köyhempi tämä tyyppi.

  VastaaPoista
 5. Oliko tässä nyt rasismia se, että ulkomaalainen pahoinpiteli suomalaisen? Minulta meni vähän kirjoituksen pointti ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wahedi koki tilanteen rasistiseksi. Jutussa ei ole mitään "pointtia", se on vain uutinen.

   Poista
 6. Kiitos Junes.

  Taas kaamea tarina rasismista.

  VastaaPoista
 7. Kylläpä olin kaivannutkin uusia blogimerkintöjä. Hienoa!

  VastaaPoista
 8. Jos puhuu Suomea ja joutuu kännissä baaritappeluun niin mun mielestä on silloin sopeutunu yhteiskuntaan 110%

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Afganistanin uzbekeilla on näemmä laajempi käsitys baaritappeluista. Poke B joutui muuten käskyttämään Wahedia englanniksi, että osaako tuo moniosaaja nyt suomea.

   Poista
 9. Tämä on ollut jo hetken töissä vanhainkodissa Kristiinankaupungissa. https://www.facebook.com/fahim.wahedi.7/about?lst=1333526868%3A1027084269%3A1547644619

  VastaaPoista