tiistai 15. syyskuuta 2015

Ohjeita iphone-miehille

Keltaisella merkityt pätkät olivat alkuperäistekstissä joko epäselviä tai sitten epäloogisia.

Yksityiskohdat irakilaisten mahdollisuuksista hakea turvapaikkaa Suomesta, saapumisreitit ja tarvittavat toimenpiteet.


Rauha teille. Joitakin asioita liittyen avustuksiin. On totta, että 15 päivän välein pakolainen saa 146€, tämä on siis naimattomalle. Aviomies ja aviovaimo saavat vähemmän kuin naimaton. Jos heillä on lapsia, myös lapsi saa tukea. Mutta liittyen oleskelulupatyyppeihin: Suomessa ei ole tällä hetkellä B-tyypin oleskelulupaa, vaan A-tyypin oleskelulupa ja on eroja siinä, minkälainen oleskelulupa henkilölle annetaan. Oleskelulupa A on vuodeksi, jolloin asut joko vastaanottokeskuksessa tai sen ulkopuolella. On myöskin neljän vuoden yleinen oleskelulupa, mutta se ei ole poliittinen. Sitten on vielä sen lisäksi poliittinen oleskelulupa A, minkä jälkeen voi hakea kansalaisuutta.

Maakuntien välillä on eroja. Bagdadilaisen turvapaikanhakijan hakemus hyväksytään, jos hakijalla on aidot asiakirjat ja häntä uhataan tai hän on hengenvaarassa. On muitakin alueita: Diyala, Mosul, Kirkuk, Salah al-Din. Tämä kaikki on tapauskohtaista. Ja liittyen kurdeihin, jotka tulevat Kirkukista tai Dayalista tai mistä tahansa toisesta maakunnasta: Suomessa on aloitettu kielitestit kurdeille, koska suomalaiset ovat huomanneet, että suurin osa kurdeista tulee At Ta’mimin maakunnasta (eli nykyisestä Kirkukista). Eli, niiden määrä, jotka tulevat Kirkukista, on suurempi kuin muualta tulevien, koska kaikki meidän kurdiveljemme hakevat turvapaikkaa väittäen olevansa Kirkukista. Tämä kielitestien toteutus on alkanut kuukausia sitten ja niiden, jotka sanovat olevansa Kirkukista, pitää läpäistä arabian ja turkmeenin kielen testi, eli heillä pitää olla tietoa näistä kielistä. Hakijoista suurin osa on tullut paljastetuksi Kirkukilaisista dokumenteista huolimatta. Paljastumisen jälkeen annettiin kielteinen päätös ja turvapaikan hakija karkoitettiin ensimmäisen haastattelun jälkeen. Toisaalta, on myöskin veljiä Irakista, jotka saivat oleskeluluvan vuodeksi. Ja liittyen Bagdadin, Mosulin, Dayalin tai Salah al-Dinin maakuntiin (tai mikä tahansa maakunta): sieltä tulevat voivat hakea turvapaikkaa, mutta lopputulos riippuu heidän papereistaan, tarinasta ja sen uskottavuudesta.

Pakeneminen Suomeen on uusi ilmiö eikä Suomella ole paljon kokemusta siitä, miten käsitellä pakolaisten papereita. Eli, se on maa, joka ottaa vastaan, mutta epäjärjestelmällisellä tavalla. Niiden, jotka haluavat tulla vastaanotetuksi Helsingissä tai muissa maakunnissa, täytyy huomioida, että haastattelua joutuu odottamaan keskimäärin 6-12 kk. Sen jälkeen, kun on päässyt haastatteluun, pitää odottaa vielä kaksi kuukautta tai enemmän ennen kuin vastaus hakemukseen tulee. Suomessa on paljon vastaanottokeskuksia, osa on pohjoisessa ja osa etelässä (Helsingissä). Ne eivät eroa toisistaan muuten kuin haastattelun suhteen. On väliaikaisia karkoituskeskuksia ja on vakituisia keskuksia. Ero niiden välillä on se, että haastattelun jälkeen sinut ohjataan karkoitustilanteessa vakituiseen keskukseen.

Liittyen sormenjälkiin: kaikki tietävät EURODAC-järjestelmästä. On henkilöitä, joilta on otettu sormenjäljet alunperin Kreikassa, mutta siitä huolimatta heitä ei palautettu sinne. Tämä pätee ainoastaan Kreikan kohdalla, ei muiden maiden. Liittyen sormenjälkien muuttaamiseen: henkilö pystyy muuttaamaan sormenjälkensä, jos hän muuttaa ne tavalla, jota ei huomata. Tiedoksenne: on paljon veljiä, joiden sormenjäljet eivät ole näkyneet Suomessa. Riippuu tuurista. Ja se kohujuttu siitä, että meidän kurdiveljemme saavat varmasti oleskeluluvan, on epätosi. Monien kurdien hakemukset on hylätty ja heidät on karkoitettu. On monia, jotka valitsivat vapaaehtoisen paluun YK:n ohjelman mukaan rahan takia.

Tilanteesta on tullut vaikea kurdeille, koska heidän pitää läpäistä kielikokeet. Siitä ei ole mitään ulospääsyä. Kokeen läpäisemiseksi pitää vastata oikein vähintään 60 prosenttiin kysymyksistä. Tilanteesi riippuu aidoista dokumenteista ja myös tarinastasi. Niiden, jotka haluavat hakea turvapaikkaa Suomesta, täytyy ottaa mukaan alkuperäiset dokumentit, kuten henkilöllisyystodistus ja Irakin passi sekä matkalippu, kunhan siinä ei ole eurooppalaista viisumia. Liittyen heihin, jotka saavat kielteisen päätöksen ja karkoituksen Ruotsista: heitä neuvon olemaan tulematta (Suomeen), koska heidän sormenjälkensä näkyvät nopeasti, joten ei kannata vaivautua. Ja muistakaa, että onnella on oma roolinsa Suomessa, koska heillä on niin vähän kokemusta pakolaisten vastaanottamisessa. Samalla kerron ilosanoman kurdiveljilleni, Jumala heitä auttakoon, että on olemassa sopimus kunnan kanssa, suomalaisen valtuuston välityksellä. Heidän kauttaan voi tietää, miten turvapaikan hakija voi saada (kokeessa) riittävän arvosanan.

Suurin osa turvapaikan hakijoista ei ole Irakin kurdeja, veljiämme, vaan turkkilaisia, iranilaisia ja syyrialaisia.

Liittyen vastaanottopaikkoihin: Vastaanotto tapahtuu poliisiasemilla, joita löytyy kaikista suomalaisista kunnista. Kun saavut, voit ilmoittautua lähimmällä poliisiautolla, jos et tiedä, missä poliisiasema on. On myöskin monia poliisiasemia, jos haluat ilmoittautua Helsingissä, pääkaupungissa. Löydät poliisiasemat juna-asemalta tai kaupungin keskustasta, jos haluat antautua toisessa kaupungissa. Neuvon sinua olemaan ilmoittautumatta Helsingissä, koska siellä on niin paljon ruuhkaa. On paljon muita kaupunkeja pohjoisessa, joissa on vastaanottokeskuksia ja vaikkei niissä niitä olisi, niin sinut ohjataan lähimpään kaupunkiin, jossa sellainen on. Niitä ovat pohjoisessa: Oulu, Kemi, Rovaniemi ym. Jos haluaisit muihin kaupunkeihin, joissa on nopea haastattelu, niin ne ovat nämä kaupungit: Kotka, Lahti, Imatra, Lappeenranta, Hamina, Kouvola tai mikä tahansa muu kaupunki riippuen suunnastasi. Helsingissä on myös kaksi vastaanottokeskusta, ja voit ottaa bussin mihin tahansa kaupunkiin. Myös Turku on kaunis kaupunki. Siellä on paljon irakilaisia ja sinne voi mennä halutessaan monta reittiä pitkin: Joko meren kautta (suositeltavaa jokaiselle, joka haluaa tulla Suomeen) tai sitten lentokentän kautta, mutta se aiheuttaa ongelmia.

Meren kautta saapuminen tapahtuu seuraavasti: Ruotsista varaat laivalipun, jolla pääsee Helsinkiin tai Turkuun. Laivoja lähtee kahteen eri aikaan: Ensimmäinen lähtee aamuyhdeksältä ja se saapuu noin klo 21 illalla joko Helsinkiin tai Turkuun. Sitten myös klo 15 lähtee laiva, joka saapuu perille klo 9 aamulla. Voit liikkua laivassa vapaasti. Viking Lineltä on mahdollista hankkiä laiva-bussi yhdistelmälippu haluamaasi kaupunkiin. Jos haluaa varata laivalipun Ruotsista Suomeen, ei haittaa, vaikka paperit puuttuvat, sillä laivalla ei ole tarkistuksia. Suurin osa pakolaisista liikkuu täällä vapaasti, vaikka heillä ei olisi oleskelulupaa, koska joku muu varaa matkaliput heille, samaten myös Ruotsissa.

Kun saavut poliisiasemalle, laukkusi tutkitaan. Varokaa veljeni, ettette tee sitä virhettä, että teillä on laukussanne papereita, jotka kertovat jotain reitistänne. Teidän pitää myös ottaa alkuperäiset dokumentit, kuten henkillöllisyystodistus, passi ja jopa matkalippu, joka vahvistaa ja tukee teidän tapaustanne. Mukana ei saa olla suuria määriä eurooppalaista valuuttaa, koska silloin valuutan lähde paljastuu. Vaikka Suomen valuutta on euro, siinä on eroja muihin EU-maihin nähden. Suomalaisilla ei ole yhden ja kahden sentin kolikoita. Pienin kolikko heillä on viisi senttiä. He saattavat myöskin tutkia teidän tietokoneenne ja matkapuhelimenne selvittääkseen, onko ne ostettu Euroopasta. Joten, älkää jättäkö mitään aukkoa, joka voi pilata teidän matkanne.

Liittyen ilmoittautumiseen: Kun tulet poliisiasemalle, ilmoittaudu ja sano, että haet turvapaikkaa. Siellä he ottavat sinut vastaan ja tutkivat sinut. Sitten tulee siviilikuulustelija, joka ottaa sormenjälkesi. Ensimmäinen sormenjälki otetaan etusormesta, jotta he voisivat tietää, liittyykö sinuun jotain epäilyttävää tai oletko etsintäkuulutettu EU:ssa tai Skandinaviassa. Sen jälkeen puhut hänen kanssaan ilman tulkkia. Jos heillä on tulkki, niin he soittavat hänelle. Sitten annat kaikki paperisi ja he ohjaavat sinut lähimpään vastaanottokeskukseen. Seuraavana päivänä palaat poliisiasemalle, jolloin he ottavat sormenjäljet muista sormista. He ottavat myös tarkan kuvan kasvoistasi. Sitten he tutkivat sormenjälkiä tietokoneella. Jos sormenjälkesi löytyy, kone antaa listan niistä maista, joissa sinulta on otettu sormenjälki. Tällöin he saavat historiasi selville. Jos he taas eivät löydä sormenjälkiäsi tietokannoistaan, niin sitten he jatkavat kuulustelua, eli kysyvät mitä reittiä tulit. Sinun pitää vastata heille, mutta älä mainitse, että olet mennyt minkään EU-maan kautta. Jos kerrot heille tämän, he käännyttävät sinun hakemuksesi mainitsemaasi maahan, vaikkei sormenjälkiäsi olisi kyseisessä maassa otettukaan.

Kaikki, mitä sinun pitää sanoa, on se, että tulit Suomeen Turkin kautta salakuljettajan avustuksella maksettuasi 15000 dollaria. Turkissa oleskelit viikon Istanbulissa ja sen jälkeen salakuljettaja vei sinut kuorma-autoon. Et tiedä mitään salakuljettajasta tai hänen ulkonäöstään - et mitään hänestä. Et tiedä mitään kuorma-auton mallista, sen numerosta, ulkonäöstä tai kuljettajan ulkonäöstä, jotta välttyisit virheiltä. Et tiedä, mistä sinä lähdit, paitsi että matkustit suljetussa kuorma-autossa. Ei haittaa, jos kerrot, että mukanasi oli muita sinulle tuntemattomia miehiä, joiden kansalaisuuksia et tiedä. Matkasta voi kertoa sen verran, että kuorma-auto kulki päivän verran, minkä jälkeen se pysähtyi, mutta ette poistuneet kuorma-autosta. Päivä sen jälkeen, kun kuorma-auto pysähtyi, se lähti taas kulkemaan alueelle, jossa oli paljon metsiä. Oli yö, ja siellä oli toinen pysähtynyt kuorma-auto. Sitten teidät siirrettiin siihen toiseen kuorma-autoon. Tämän jälkeen kuorma-auto lähti kulkemaan ja pysähtyi monta kertaa useiksi tunneiksi. Matka kesti seitsemän päivää, kunnes saavuitte tähän maahan.

Teiltä kysytään, tiedättekö minkä näköinen salakuljettaja oli tai minkä näköinen oli kuorma-auton kuljettaja. Teidän pitää sanoa ettette tiedä, koska oli yö ettekä tienneet sijaintianne tai kuorma-auton mallia. He kysyvät teiltä, että tunsitteko kuorma-auton liikettä tai aaltoilua, kun kuorma-auto pysähtyi  eli ehdottavat teidän matkustaneen kuorma-autossa meren kautta laivan sisällä. Sanokaa, että kuorma-auto pysähtyi ettekä tiedä mitään muuta, koska olitte väsyneitä. Tämä kaikki tapahtuu kolmannen kuulustelun aikana. Ennen sitä he kertovat sinulle, etteivät löytäneet sormenjälkiäsi muista Euroopan maista. Tämä on tavallinen käytäntö. Sen jälkeen allekirjoitat tarinan reitistäsi, matkastasi ja tapauksestasi, jossa ei ole paljon yksityiskohtia. Tämän jälkeen he palauttavat sinut asuinpaikkaasi, jossa odotat asiasi käsittelyä (oikeudenkäyntiä).

Tässä on suurin osa yksityiskohdista siitä, miten paeta Suomeen.

Liittyen arabeihin, irakilaisiin veljiin: Kun pyydätte tulkkia, pyytäkää kuka tahansa arabian kielen tulkki, joka puhuu arabiaa, koska on muutamia irakilaisia kurditulkkeja, jotka eivät osaa hyvin arabiaa tai Irakin murretta.

6 kommenttia:

 1. varsin kattava paketti, Abdul kuittaa ja lähettää veljille ilosanoman

  VastaaPoista
 2. Näin turvapaikanhakijoita puhutellaan - kuinka käy Bagdadista paenneen miehen?
  http://www.istv.fi/kotimaa/vid-1442198905335.html

  Lie detector
  http://www.videoman.gr/fi/17437

  VastaaPoista
 3. Peruspokeri. Pokerin aloittelijoille Paf tarjoaa ”Peruspokeri”-osion, jossa voit opetella pelaamaan pokeria omaan tahtiisi.

  VastaaPoista
 4. Vai että tällaista.... Mitähän vielä? Kohta ne jakaa suomelaisia greencardeja...

  VastaaPoista
 5. Kai tämä on laitettu poliisille tiedoksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni laitoin twitterissä Rajavartiostolle, Migrille ja poliisille, mutta eipä niitä kiinnosta. Iltalehti tai Ilta-Sanomat kopioi tämän jutun pari päivää myöhemmin.

   Poista