maanantai 22. helmikuuta 2016

Berliini: rikastettu

11.2.2016 ARD: Wo Kriminelle in der Hauptstadt leichtes Spiel haben

Berliinin Kottbusser Tor, paikka keskellä Kreuzbergin suosituinta aluetta. Viime vuonna pohjoisafrikkalaiset rikolliset ottivat alueen haltuunsa.

Kauppiaat kuten Ali Domusch ovat epätoivoisia. Hänen leipomonsa edessä pyörivät huumekauppiaat karkottavat asiakkaat.

Ryyppäämistä, ryyppäämistä, metelöintiä, tappeluita, … todella, todella vaarallista täällä!Muutkin kauppiaat ja paikalliset asukkaat puhuvat pelon ilmapiiristä.

Liioittelematta todistamme joka päivä rikollista toimintaa.

Väkivaltaa, he eivät kunnioita ketään...

He ovat röyhkeitä, ihmiset, jotka istuskelevat liikkeen edessä olevilla tuoleilla, heidän päälleen hyökätään suoraan ja heidät ryöstetään.

Se, mitä Kölnissä tapahtui, ei ole mitään, sitä samaa tapahtuu täällä päivittäin. Joka päivä! Puukotuksia silmiemme edessä, ja myös murhia, joita ei selvitetä, koska ihmiset vain katoavat.

Niin kutsutut haliryöstäjät ovat olleet ongelma jo pitkään. Tarkkailemme tilannetta piilokameralla.

Huumeita myydään keskellä toria. Tämä diileri kertoo olevansa turvapaikanhakija Tunisiasta. Aivan hänen vieressään taskuvaras huomasi seuraavan uhrinsa. Ja… hän seuraa naista.

Lauantai-ilta täällä. Miten vaarallista on olla täällä julkisella paikalla? Varsinkin naisena? Laitoimme tyhjän lompakon reppuumme.

Heti alikulkutunnelissa huomasimme ryhmän nuoria naisia, joita ahdisteltiin ja kutsuttiin lutkiksi.

Kun toimittajamme kulki miesten ohi, hän tuli pelokkaaksi. Hän tunsi, miten joku hengitti hänen niskaansa. Myöhemmin hän tajusi, että juuri silloin hänen lompakkonsa varastettiin.

Hetki sen jälkeen näimme yhden epäillyistä uudelleen. Tällä kertaa hän yrittää varastaa pariskunnalta. Tappelu puhkeaa. Varas heittää pullon pariskuntaa päin.

[Saksalainen nainen huutaa: “sinä huoranpenikka!”]

Ja sen jälkeen käynnistyy takaa-ajo. Ylätasolla epäilty tavoitetaan, mutta tilanne eskaloituu.

Emme näytä varkaan mukilointia.

Asukkaat ovat hermostuneita ja pohtivat katupartiointia.

Hätänumeroon soittamisen jälkeen poliisit saapuvat ja kirjaavat libyalaismiehen tiedot ja päästävät hänet menemään. Normipäivä Kottbusser Torilla.

Poliisi ei ole onnistunut saamaan tilannetta haltuun. Rikollisjengejä ei voisi vähempää kiinnostaa.

Yli vuoden ajan ovat sosiaalityöntekijä Ercan Yasaroglu ja yrittäjät lähettäneet kirjeitä poliitikoille.

Berliinin sisäministeri vastasi lyhyesti viime kesänä: Rikollisuus ei ole kasvanut; se on vain asukkaiden kuvitelmaa.

Berliinin senaatti ei ole kantanut vastuuta tästä laittomasta tilasta. He eivät ole mielestään vastuussa. Poliittista kannanottoa ei tule.

Tunnemme, että poliitikot, hallinto ja poliisi ovat kääntäneet meille selkänsä. Olemme tavanneet poliitikkoja, olemme yrittäneet puhua kaikille. Mutta… mitään ei tapahdu.

Tilastot näyttävät, miten vakava tilanne on. Pelkästään vuonna 2015 tällä torilla ilmoitettiin 2116 ryöstöä. Väkivaltarikosten määrä on kasvanut 30 %, ryöstöjen 55 %.

Tämä tilanne johtuu pitkään jatkuneesta poliisin puuttumattomuuspolitiikasta, Poliisiliitto kritisoi.

[Bodo Pfalzgraf Berliinin poliisiliitosta] Tällä hetkellä en voi – tietysti poliisin tulee taistella rikollisuutta vastaan mutta se ei voi täyttää tehtäviään henkilökunnan puutteen vuoksi. En ole huomannut, että poliitikoilla olisi mitään aikeita siivota näitä alueita.

Sillä välin Berliini on täyttynyt tällaisilla alueilla, joissa huumerikollisuus on täysin riistäytynyt käsistä. Täällä Görlitzer Bahnhofin metroasemalla huumediilerit ovat heti kimpussamme.

Ulkona poliisilla on tilanne päällä, mutta siitä huolimatta lukemattomat diilerit notkuvat vieressä täysin rauhassa. Tämä nuorukainen haluaa myydä meille kovia huumeita kuten kokaiinia tai piriä.

Etkö pelkää poliisia? Niin, sinä siinä. — En…

Huumekauppaa suoraan poliisin edessä. Kuinka nämä rikolliset voivat olla näin röyhkeitä? Tästä kertoo meille yksinoikeudella berliiniläinen siviilipoliisi haastattelussa.

Päivittäin kun pidätämme näitä haliryöstäjiä ja diilereitä joskus 20, 30, 40 kertaa, niin oikeuslaitos vapauttaa heidät. Se on turhauttavaa, sillä nämä tekijät tikahtuvat nauruun pidätystilanteessa, sillä he tietävät pääsevänsä takaisin kadulle saman tien.

Seurauksena on, että tekijät ovat yhä väkivaltaisempia uhrejaan ja myös poliisia kohtaan.

On tosiasia, että monia asioita vähäteltiin kuten taskuvarkauksia ja pienimuotoista huumekauppaa. Tällaista politiikka on ollut Berliinissä pitkään. Viranomaiset sivuuttavat kansalaisten turvallisuudentarpeen, koska he eivät ryhdy järeämpiin toimiin ja anna ankarampia rangaistuksia.

Takaisin Berliiniin. Täällä kameravalvonta on useita ärsyttävä aihe.

Berliinin sisäministerillä (CDU) on ainoastaan projekti suunnitteilla. Enempään ei ole mahdollisuuksia SPD:n takia.

Lykkää. Keskustele. Niin berliiniläistä.

Tällä välin Berliinin Moabit-kaupunginosasta on tulossa vaarallinen alue. Täällä pohjoisafrikkalaiset diilerit tyrkyttävät huumeita ohikulkijoille keskeytyksettä.

Pimeä puisto, jossa taskuvarkaudet ja väkivaltaisuudet ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Kansalaiset ovat raivoissaan.

Ei tätä voi hyväksyä. Iltaisin kun tulen töistä tai jostain tapahtumasta, minua pelottaa mennä sinne; minua ahdistellaan.

Oikeasti tämä puisto on erittäin viihtyisä, siihen on laitettu paljon rahaa, mutta nämä tunisialaiset ja muut ovat pilanneet sen täysin, oikeasti, täällä ihmiset [...] hasiksen ja sen sellaisten kanssa, ei tämä ole oikein.

Mielestäni tämä on aika vakavaa, koska kaikki tämä… no, tämän annetaan tapahtua. Kaikki tietävät tämän eikä kukaan tee mitään.

Ralk Knispel on Berliinin Asianajajaliitosta. Hän arvostelee sitä, että puuttuu poliittista tahtoa toteuttaa nollatoleranssia kaikkia rikollisia kohtaan.

Emme tiedä, onko poliitikoilla mitään suunnitelmaa, ja jos on, emme tiedä, millainen. Tosiasia kuitenkin on, että viranomaiset eivät puutu rikollisuuteen kuten esimerkiksi Münchenissä ja tälle on ollut hyväksyntä jo vuosia. Monen vuoden ajan poliisin resursseja on leikattu, kuten myös tuomioistuinlaitoksen, ja samalla oletetaan virheellisesti, että samalla henkilöstömäärällä tehtävät voitaisiin hoitaa kunnolla. Varoitimme tästä ja nämä uhkakuvat ovat toteutuneet täsmälleen.

Katujen järjestäytynyt rikollisuus kasvaa, koska Berliinin politiikka on epäonnistunut.

7 kommenttia:

 1. Nimimerkki "The Huttunen" kävi jo servaamassa Junesin ylläolevan Youtube-videon kommenttiosiossa. Käykääpäs lukemassa. Ei mulla muuta.

  -Irtautuja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irtautujan laajempi käsitys. Ei sulla muuta.

   Poista
  2. Irtautuja: laajempi käsitys servaamisesta

   Poista
  3. Junesilla on laajempi käsitys laajemmasta käsityksestä. Menepäs mamu takaisin sinne suomen kielen kurssille, kun et tunnu suomea vielä ymmärtävän.

   -Irtautuja

   Poista
  4. Irtautuja: ei minulla ole laajempaa käsitystä laajemmasta käsityksestä.

   Miksi muuten kommentoit tätä ARD:n dokumenttia, kun sinulla ei tapasi mukaan ole mitään järkevää sanottavaa?

   Poista
  5. Halusin tulla tänne vain kertomaan Huttusen onnistuneesta servauksesta, joka postitettin dokumentin Youtube-sivulle. Ei mulla muuta, ja nyt poistun.

   -Irtautuja

   Poista
  6. Irtautuja: kuten todettu, laajempi käsitys onnistuneesta servauksesta.

   Poista