keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Väärä lastenkirja

11.5.2017 Yleisradio julkaisi muslimifeministi Maryan Abdulkarimin haastattelun, jossa hän moitti suomalaisten kirjojen hahmojen ihonväriä. 

– Vasta aikuisena ymmärsin, että kirjoistahan voisi löytää samaistuttavia hahmoja. Missään lukemissani kirjoissa ei ollut tavallista tyttöä, jolla on mustat hiukset ja ruskea iho.
– En ole löytänyt suomalaisista kirjoista itselleni samaistuttavaa tarinaa. En vielä, Maryan täydentää.
– Yksi tapa muuttaa maailmaa on muuttaa kirjojen maailmaa. Tarinat tekevät asiat tosiksi, Abdulkarim sanoo.

On täysin luonnollista, ettei vääränvärisiin hahmoihin voi samastua, sillä henkilön luonne, teot ja itse tarina on täysin toissijainen seikka. Vain ihon- ja hiustenvärillä on merkitystä, ja ehkä siksi tulisikin luoda eräänlainen kirjallisuuden apartheid. Suomalaisissa kirjoissa saisi esiintyä vain mustahiuksisia ja ruskeaihoisia tyttöjä ja vastaavasti somalialaisissa kirjoissa – jos sellaisia on – vain muita kuin valkoisia. Ensin toki pitäisi määritellä suomalaisuus, sillä se on venyvä käsite, vierassekoitus, uskomuksista synnytetty, satusetien sepite.

Suomenniemelle tuli asutus mannerjään sulaessa yli 10 000 vuotta sitten. Sen jälkeen tänne muutettiin monesta suunnasta. Itä-Suomi poikkeaa geeniperimältään enemmän Länsi-Suomesta kuin saksalaiset englantilaisista.

Kaikki muuttoliikkeet ovat tuoneet mukanaan perintötekijöitä ja kulttuurivaikutteita, ja koska saapujat ovat useimmiten edustaneet korkeampaa sivistyksen ja tekniikan tasoa, he ovat vaikuttaneet kulttuurin ja yhteiskunnan rakenteisiin voimakkaammin kuin heidän määrästään voisi päätellä.

Yleisradio kysyikin samassa artikkelissa

Kenen tarinan sinä haluaisit lukea? Kommentoi alle!
mutta
Artikkelin kommentointi on suljettu, ainakin väliaikaisesti, 12.5. klo 23.15. Sulkemisen perusteena suuri määrä asiattomia kommentteja.

Tästä syystä ehdotin 13.5.2017 Facebookissa tarinaa, jossa hahmo on oikeanvärinen ja johon Maryankin voi samaistua:

Tarinassa oikeanvärinen hahmo palaa aikakoneella tulevaisuuteen ja oppii, miten pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus


Tänään 17.5.2017 kuitenkin Facebook ilmoitti, että ehdotukseni rikkoo yhteisönormeja:


En kuitenkaan saanut kirjoituskieltoa, sillä olen jo kirjoituskiellossa.

6 kommenttia:

  1. Lyhyt mutta ytimekäs tarina. Soveltuu hyvin ihmisille jotka eivät osaa lukea mutta ymmärtävät kuvia ja tietävät ainakin jossain määrin mihin, esim. kuvissa käytetyllä (BttF) autolla, viitataan. Artistin tyyli ei ehkä ole kaikkien mieleen mutta se on sentään selkeä asioiden erotuttavaksi. Itse painotan enemmän tarinan juonta ja hahmojen syvyyttä kuin artistin piirrustus taitoja vaikka plussaahan se on mitä paremmin osaa piirtää. Asia ehkä erikseen jos tyylin on tarkoitus olla niin kuun se on.

    Oma arvio: 4/5
    + Ytimekäs ja opettavainen
    - Piirrostyyli
    - Liian vähän taustatietoa päähahmosta

    VastaaPoista
  2. Mihinkä hävisi tuo kuva facebookista? Saitko jälleen bannin?

    VastaaPoista