maanantai 19. kesäkuuta 2017

Valtuustoaloite valtuuston palkkioista

Valtuustoaloite 19.6.2017: Luottamustehtävien palkkiotason lasku lain asettamalle minimitasolle

Taustaa:

Oulun kaupunki kärsii edelleen pitkään jatkuneesta talousahdingosta ja velkaantumisesta, joiden korjaamiseksi valtuusto ei ole saanut tehtyä juuri mitään. Leikkausten ja tehostamisen aikana on päättäjien erityisesti osoitettava vastuullisuutta palkkioidensa suhteen. Kun kuntalaisilta leikataan enenevissä määrin, on luottamustehtävien nykyinen, entisestään kesäkuun alussa korotettu taso suoranainen loukkaus veronmaksajaa kohtaan. Luottamus päättäjiin säilyy vain, jos he ovat veronmaksajan kanssa samassa veneessä. Kun muualta leikataan, on vain kohtuullista ja reilua, että leikkaajat itse osallistuvat talkoisiin. Valtuusto on epäonnistunut tehtävässään kaupungin talousongelmien ratkaisemisessa, ja myös tulosvastuu huomioiden on palkkioiden korotus epäonnistuneesta työstä täysin holtitonta.

Luottamustehtävien ylimääräiset palkkiot tuovat myös taloustilanteesta riippumattomat haittavaikutuksensa kuntapolitiikkaan. Ne luovat taloudellisen motiivin sille, että luottamustehtäviin hinkuvat hekin, joilla ei osaamista tai kiinnostusta itse tehtävään ole. Ne myös luovat motiivin tarpeettomien tehtävien ja elimien keksimiselle, kuten vaikkapa viiden valtuuston varapuheenjohtajuuden perustamiselle. Koska varsinkin puheenjohtajuudet ovat tuottoisia paikkoja, tulee luottamustehtävistä kuntapäättämisen sijaan poliittisen suhmuroinnin välineitä ja tavoitteita. Raha luo houkutuksen demokratian vastaiseen toimintaan, kuten oman äänestäjäjoukkonsa suhteellista kokoa suuremman luottamuspaikkamäärän tavoitteluun tai vaikkapa pienryhmän syrjäyttämiseen luottamustehtävistä kokonaan.

Luottamustehtäviin hakeutumisen ei tule olla rahan ansaitsemista vaan vilpitöntä halua vaikuttaa kotikunnan asioihin. Luottamustehtävien palkkioiden poisto olisi sekä symbolisena eleenä kaupunkilaisissa luottamusta herättävä että paikallisdemokratian toteutumisen kannalta monia ongelmia korjaava. ASYL ei nosta mitään palkkioita kokouksista tai koulutuksista, mutta merkittävän muutoksen aikaansaaminen vaatii koko valtuuston asennemuutosta. Lehtitietojen mukaan palkkioihin kuluu vuosittain noin miljoona euroa, ja tämä summa ei edes sisällä kaikkia kuluja.

Vaikka kokonaisuutena miljoona on kaupungin taloudessa pieni summa, muodostuu pienistäkin säästöistä suuri vaikutus riittävän laajasti toteutettuna, ja kyseessä olisi myös vastuullisuutta osoittava ele kaupunkilaisille. Miljoona euroa kuluu lähinnä 67 valtuutetun palkkioihin. Mikäli jokainen oululainen kustantaisi kaupungille yhtä paljon kuin keskimääräinen valtuutettu, tuottaisi se kaupungille 2,3 miljardin euron ylimääräisen menoerän. Niin kalliita nämä 67 miestä ja naista ovat.

Lisäksi tiettyjä korvauksia, kuten pienen mittaluokan ansionmenetyskorvauksia, myönnetään tällä hetkellä ilman tositteita. Mikäli haettava ansiomenetyskorvaus on alle 8 euroa tunnilta, ei hakijan tarvitse edes todistaa käyvänsä töissä. Korvauksia tulisi myöntää vain todistettujen kulujen osalta, ja matkakulujen suhteen ainoastaan edullisimman matkustusmuodon mukaan. 

Aloite:

ASYL-valtuustoryhmä ehdottaa, että valtuuston on muokattava luottamustehtävien palkkiosääntö Suomen lain mukaiselle minimitasolle eli toi.meenpantava kokouspalkkioiden lakkauttaminen ja siirryttävä yksinomaan luottamustehtävän hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamiseen esitettyjen tositteiden pohjalta.

7 kommenttia:

  1. Tämä nyt ei liity ko. aloitteeseen, vaan valtuustokoulutuksiin. Eli kun se kaljupäinen atakkimies soittaa poliisit paikalle skriimin takia, niin eikö poliisit voisi katkaista skriimin signaaliautoa käyttäen eikä vain vinkua ettei saa skriimata?

    VastaaPoista
  2. J-lon valitus blogi.. naurettavaa luettavaa. Onko sulla koskaan mitään oikeaa sanottavaa? Ja mietin että nämä ei taida olla edes sinun kirjoituksia kun kommenttiosioista saa hyvin erin käsityksen sinun kirjoitustaidosta.

    VastaaPoista
  3. Noiden palkkioiden vähentäminen edesauttaisi myös sitä ettei kaikki narsistiset hullut hakeutuisi valtuustoihin. 67 valtuutettua on liikaa ...jopa se minimimäärä 53? Oulun kokoisessa kylässä on liikaa.

    VastaaPoista
  4. Katsoin juuri tämän viimeisimmän Kivapuheskriimin, jossa esitettiin Oswald Mosleyn puhe.

    Viimeistään nyt Juneksen kannattaisi ottaa mallia siitä kuinka puheita pidetään niin, että sillä saa kansansuosion, eli se vetoaa kuulijoihin.

    Tähän asti Junes sinun puheiden vetoavaisuus on ollut täysi nolla.

    Kannattaa varmaan miettiä mistä se johtuu.





    VastaaPoista