torstai 28. syyskuuta 2017

Selvitys: Suomalaistyttöjä viedään ulkomaille silvottaviksi – "Olen kuullut, että silpomista tehtäisiin Suomessakin"

Sukupuolielinten silpominen on laitonta Suomessa, mutta perinne elää.Suomalaisia tyttöjä viedään Suomesta ulkomaille sukupuolielinten silpomista varten, kertoo tänään perjantaina julkaistu Fenix Helsinki -yhdistyksen selvitys. Ilmiön olemassaolo on tiedostettu Suomessakin jo pitkään, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole tihkunut.

Yhdistyksen puheenjohtaja kertoo, että toiminta pidetään tiukasti salassa ja siitä on vaikea saada tietoa.

– Selvityksemme osoittaa, että tällaisia matkoja todella Suomessa järjestetään. Olen myös kuullut, että silpomista tehtäisiin Suomessakin, Fenix ry:n puheenjohtaja kertoo.

Selvitykseen on haastateltu neljää naista, joille toimenpide on tehty pienenä ulkomailla.

– Nämä on tehty selvityksemme mukaan Egyptissä, Somaliassa, Syyriassa ja Iranissa, Ahmed kertoo.

Sukupuolielinten silpomisessa on kyse vanhasta kulttuurisesta perinteestä. Myös tytön tai naisen ympärileikkaukseksi kutsutussa toimenpiteessä osa naisen ulkoisista sukupuolielimistä leikataan pois ja häpyhuulet voidaan ommella yhteen.
Silpominen vaikuttaa koko elämään

Toimenpide on vaarallinen ja sen seuraukset vaikeuttavat elämää. Silpominen voi aiheuttaa esimerkiksi tulehdusten ja virtsaamisvaivojen lisäksi psykologisia ja sosiaalisia ongelmia. Samalla se loukkaa itsemääräämisoikeutta ja fyysistä koskemattomuutta ja luokitellaan Suomessa lain silmissä lähtökohtaisesti törkeäksi pahoinpitelyksi.

– Psykologiset ongelmat ovat isoja, siitä on todella vaikea edes keskustella kenenkään kanssa, ja yleensä asiasta ei puhuta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) osaston ylilääkäri Sinikka Suominen tekee Suomessa korjausleikkauksia uhreille.

– Minulla on ollut vuosien varrella vain muutamia potilaita, vaikka meidän klinikkamme on tietääkseni ainoa tai ainoita, joka Suomessa näitä korjausleikkauksia tekee, Suominen sanoo.

Hänen mukaansa tämä kielii siitä, että naisilla ei ole tietoa korjausleikkauksen mahdollisuudesta.

– Se on loppujen lopuksi helppo toimenpide, jolla voidaan auttaa näitä henkilöitä. Toivottavasti tietoisuus asiasta leviää. Ottaisimme mielellämme enemmänkin heitä vastaan, Suominen kertoo.

Hänen mukaansa potilaita ei kuitenkaan pystytä korjaamaan täysin entiselleen.Viranomaiset epäonnistuneet - "Kukaan ei kysy"

Selvitys luovutetaan tänään lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttilalle. Kurttilan mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun asiasta on kunnolla näyttöä.

– Tähän asti yleinen luottamus on ollut vahva, että tällaista ei tapahtuisi laajasti ja terveydenhuoltojärjestelmä pystyy ehkäisemään tapaukset. Näin ei selvästi kuitenkaan ole, Kurttila sanoo.

Hänen mukaansa huolta asiasta on ollut aiemminkin. Siksi THL on tehnyt työtä silpomisen ehkäisemiseksi ja ilmiön tunnistamiseksi.– Olennaista on se, missä viranomaiset ovat epäonnistuneet. Näiden suomalaisten kokemukset ovat merkityksellisiä, sillä emme ole aikaisemmin saaneet kokemustietoa siitä, miten näin on päässyt käymään.

Kurttilan mukaan nämä lapset ovat jääneet välitilaan oman yhteisön ja yhteiskunnan normien välillä.

– Lapset eivät ole kokeneet saavansa keskusteluapua kotona eikä viranomaisilta. Ei ole ollut ketään, kenelle olisi voitu keskustella, Kurttila sanoo.

– Kukaan ei kysy, vaikka varmasti tämä koulussa jollakin tavalla huomataan. Arkaillaan, miten tästä puhuisin. Meillä on kynnys puuttua tähän, hän jatkaa.

Kurttilan mukaan selvityksen jälkeen on aika ymmärtää, että ilmiö on tosi, ja mietittävä, miten nämä asiat kohdataan, miten kysytään ja miten nämä asiat selvitetään.

Tietoa ei ole tarpeeksi kenelläkään – Suomessa silpominen on laitonta

Viranomaisia, uhreja ja uhrien perheitä yhdistää tiedon puute.

– Alaikäisellä ei ole arviointikykyä asettua perhettään ja heidän tapojaan vastaan. Usein leikkauksen tekee perheenjäsen, esimerkiksi oma äiti.

Gynekologit, neuvolat, lääkärit ja koulun työntekijät pitäisi hänen mukaansa kouluttaa, että he välittäisivät tietoa siitä, että Suomessa silpominen on laitonta ja vaarallista.

– Tieto pitäisi saada yhteisöihin, jonka jälkeen muutoksella on mahdollisuus lähteä yhteisön sisältä.Poliisiylijohtaja: Poliisin lähes mahdoton puuttua tyttöjen sukupuolielinten silpomiseen

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo, että poliisin on lähes mahdoton puuttua tyttöjen sukupuolielinten silpomiseen. Tänään julkaistu selvitys kertoo, että myös Suomesta tehdään ulkomaille matkoja, joiden tarkoituksena on toimenpiteen suorittaminen ulkomailla.

Kolehmaisen mukaan poliisi on terveydenhuollon viranomaisten ja muiden ilmoittajien varassa, sillä kyse on mitä suurimmissa määrin piilorikollisuudesta.

31 kommenttia:

 1. Tämä on Ylen juttu. Onko jutun julkaisuun lupa Yleltä? Mistä nuo kuvat ovat? Tietävätkö kuvien henkilöt, missä yhteydessä kuvat julkaistaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko julkaisuun lupa?
   Faktantarkistaja varmasti tarkistanut asian ennen julkaisua. Tötterö tutkinut ja Lokki miettinyt.

   Poista
 2. Ongelma on todellinen ja vakava, silti keskustelu silpomisesta on vielä kovin vähäistä. Yksi hedelmä lisää poliittisen korrektiuden puusta. Anonyymi 12.13 taitaa tuijotella sormea kun pitäisi katsoa osoitettua asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma ON vakava ja siihen pitää suhtautua vakavasti. Olisitko iloinen, jos oman lapsesi kuva on täällä esillä tässä kontekstissa?

   Poista
 3. Pitääpä kysyä Yleltä, millaisen luvan ovat antaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. YLE tässä morjens, Junesille annettiin jutun tiimoilta ns. All Access -oikeudet.

   Poista
  2. YLE tässä taas morjens, tultiin katumapäälle ja tehdään Lokasta rikosilmoitus.

   Poista
 4. Kirjoitus osoittaa Lokan tajunnanvirran madaltuneen.
  Todellista sontaa koko juttu. Yritys saada silpomiskulttuuria näillä tyttöjen ja naisten kuvilla ymmärretyksi. Ovatko tyttöjen kuvat julkista ja tälle sivulle sopivaa lainaamista? Eivät ole. Olet retardi, etova, aivovammainen, vajakki ja samaa kulttuuria syntyperältäsi.(Omia sanojasi muista ihmisistä)
  FMG on hirveää ja sinä teet siitä hupia!!!! Häpeä, jos osaat. Marokkolainen KELA-pummi ei osaa nolostua mistään.

  VastaaPoista
 5. Kuvat amerikkalaisia ?ja tyttöjen voimistelukuva voi olla suomalainen.
  Laitoimme julkaisusi menemään tarkistettavaksi usealle taholle.

  VastaaPoista
 6. Vastenmielinen tapaus tämä Lokka. Tuskin ymmärtää itsekään, miten kommenteilla läski, idiootti, autisti, cp-vammainen ym. varustetut "skriimit" ovat pian muisto vain. Keskikaljakuppiloiden kantapöydät hylkäävät Marokon miehen, joka on tarkemmin ajateltuna alusta alkaen vaikuttanut jotenkin epäilyttävältä, ja hakevat nousuhumalaa piristämään uuden pellen. J.Lokka kuvittelee olevansa sananvapauden soturi liittämällä jorinoihinsa luvatta kuvia ihmisistä, jotka eivät liity asiaan mitenkään. Kovin kauaksi totuudesta ei kotipsykologinkaan arvio varmasti mene, jos esittää käsityksen että Lokan mielenmaisemasta löytyy vakava käytöshäiriö. Ulkomaalaiskysymysten pyörittely on vain tekosyy helpottaa omaa sekavuustilaansa. Jos ei olisi turvapaikanhakijoita, näkisimme tämän henkilön raivoamassa jossain muualla.
  Yksi varastettu kuva löytyy muuten tuosta linkistä. Lokka on tirkistellyt näköjään suomalaisten vaihto-oppilaiden kuvia.
  http://whatsuppmichigan.blogspot.fi/2016/02/hawaii-20-2722016.html?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lokan kuvista kannattaa asianomaisten tehdä kysymys lapsiasiaintoimistoon,poliisille, Fenixille ja JSN:oon.
   Törkeää kuvan varastamista? ja siirtäminen outoon paikkaan.
   Junes kuvittelee olevansa suuri matukriitikko. On huuhaa-ukko ja tötterö samanlainen.

   Poista
  2. Pinkkipukuisten voimistelijatyttöjen kuva on varastettu Suomen voimisteluseuran messukuvista. Lokka tihrustaa pienten tyttöjen voimistelua vaihto-oppilaiden ohella.

   https://www.voimisteluseura.fi/?x551156=551170

   Poista
 7. Oivallinen tuo kuvitus. Se alleviivaa kuinka rasistisia suvakit ovat.
  Eikö tyttöjen sukuelinten silpominen itseasiassa sallita juuri siksi, että he eivät ole valkoisia?

  Muslimien odotetaan olevan valkoihoisia kyvyttömämpiä toimimaan sivistyneesti, joten heille katsotaan sallituksi kohdella tyttöjä omaisuutena, ja näitä ei-valkoisia tyttöjäkään ei säälitä, koska hehän eivät suvakkien mielestä ollenkaan ihmisiä olekaan, vaan pelkästään muslimimiesten omistamia kaapunaisten alkuja.

  - Alarik Lundin
  (ei onnistu minulla kirjautuminen noilla härpäköillä esim. wordpressin kautta, nimetön vaihtoehto on ainoa joka toimii.)

  VastaaPoista
 8. Olipa hauska lukea punaviherfasistien avautumiset kommenteissa. Selvästikin valokuvien käyttö on suomalaisessa yhteiskunnassa suurempi ongelma kuin lasten silpominen :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varastaminen. Valokuvien varastaminen, ei "valokuvien käyttö". Ei ole suurempi ongelma, mutta rikos kuitenkin.

   Poista
  2. Lue YLEN kommentti ylempää ja lopeta se ulina ja vinkuminen.

   Poista
  3. Ihan varmasti YLEn kommentti. Hei, juuri näkyi lentäviä lehmiä ja koirani on saanut tekohampaat.

   Poista
  4. YLE tässä taas, hei. Jälkimmäinen kommentti, jossa puhutaan rikosilmoituksesta Lokkaa kohtaan, ei ole meidän kirjoittamamme. Joku esiintyy nyt YLE:na, ja olemmekin tehneet poliisille tutkintapyynnön tuosta kommentista. Kuten kommentissamme kerroimme, annoimme Lokalle kaikki oikeudet lainata alkuperäistä juttuamma.

   Poista
 9. Oikean asian puolesta voi tehdä vaikka vähän laittomuuksiakin?
  - turkisten vastustajat töhriä mummojen turkkeja ja tehdä ilkivaltaa turkiskaupoille
  - anarkistit häiritä juhlatilaisuuksia ja vallata katuja
  - yksityisautoilun vastustajat tehdä autoille ilkivaltaa
  - maahanmuuton vastustajat julkaista luvatta kuvia ja henkilötietoja, ja tehdä kuvamanipulaatioita

  VastaaPoista
 10. jokaista internetissä olevaa kuvaa saa käyttää ei-kaupallisessa blogissa. Ja blogissa ei ole todellakaan haukuttu tms kuvien ihmisiä. Kommenteissa on epä-asiallisesti haukuttu blogin kirjoittajaa mikä on törkeää suvaķkiutta. Netin kuvat ovat yhteistä omaisuutta 150 maan laissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väärää tietoa. Ei saa käyttää. Faktantarkistaja Lokka voisi oikaista nämä harhaluulot, mitä hänen blogissaan esitetään.

   Poista
  2. Nämä sinun kiellot koskee sitä, että kun ammattivalokuvaaja ottaa hienon kuvan ja myy sen lehdelle, niin esim toinen lehti ei saa korvauksetta julkaista kuvan kopiota, koska tästä syntyisi taloudellinen haitta. Nykyään jokainen ihminen on kännykuvaaja eikä elinkeinokytköstä ole tavallisella selfiellä. Nämä ovat sitä paitsi asianomistajarikoksia eikä yleisen syyttäjän asioita. Alle 200-300 euron juttuja ei nykyään kai edes tutkita, ainakin itse olen saanut nokkiini verkkokaupoissa. Turha puolustaa ylipäätään ihmisiä jotka eivät kaipaa sitä, että heitä puolustetaan. Esim moni ulkomaalainen haluaa että suvakit jättäis heidät rauhaan.

   Poista
  3. Se, ettei kuvalla ole "elinkeinokytköstä" ei tarkoita, etteikö sen luvaton käyttö olisi rikos. On se.

   Poista
 11. Lokka oli Haukiputaalla. Lokka yrittää joka paikkaan tuoda turvapaikanhakojoiden ongelmia tai lokkalaisten ongelmia nykymaailmassa. Noloa oli alkaa kertoa itsestään laveasti ja siihen sekaan mamupaskaa. Pj keskeytti Lokan useaan kertaan. Ukko vain haukkuu tavallisia ihmisiä, jotka tekevät työn ohessa yhteiskunnallista työtä. Lokka vain loisii ja kyselee, miten maahanmuuttajan palkkaaminenon työpaikkaa avaava toimenpide. On se pöljä ukko tuo Marokon ihme. Lokka kuvittelee olevan sa suuri sankari. Oikeasti Lokka on häirikkö ja inhokki. Vetelä vanha ukko, jolla lökäfarkut, sotkuinen naamavärkki ja kuvitelma jostain suuresta oloista nimeltä Junes Lokka.
  Ei ehdi Lokka kasvaa aikuiseksi ikinä. Onko viisikymmentä jo rikki?

  VastaaPoista
 12. Wiikki omaa kammottavan hammaskaluston. Retardit hampaat. Lokki nyppii kämäistä naamaansa, iljettävää, sotkuista partaansa ja puhuu sontaa. Kuvittelee puhuvansa vihapuhetta. Puhuu ja puhuu ja on aina äänessä---noi rikkoi mun laittet, noi rikkoi mun laitteet, noi rikkoi.
  Video Tampereen mielenosoituksessa oli niin syvää, etovaa valittamista. Lokki pelkää ihmisjoukkoja, Lokki pelkää lentämistä, Lokki on paskahousu.

  VastaaPoista
 13. Persjalkainen hammaspeikko taaperteli Treen miakkarissa! Voi prse.
  Persjalkaisen kannataa olla hihittelemättä, koska tuo idioottimainen hammasrivi näkyy inhosti.
  Lokka on mamujen mamu. Mamulla on kaamea parta, kaameat vaattet ja puhe afrikkalaista huutamista.
  Prsjalkaista ei kannat kuvailla. Vink, vink! Näkyy perse ja pattijalat.

  VastaaPoista
 14. Niin ja homoja heitellään katoilta ja käsiä katkotaan. vAAN EI.
  65 MILJOONAA Iranilaista on. Viimesen 15 aikana vain 3 kertaa on käsi tuomittu amputoitavaksi.
  Saudi_arabiassa yksi kerta.

  VastaaPoista
 15. Tyttöjen ympärileikkaukset on saatava loppumaan. Mielestäni peruskoulun terveyden tarkastuksissahan asiat viimeistään selviää, ja jos näin on vanhemmille sanktiota ja lastensuojeluun ilmoitus. Lisäksi neuvola/rokotuskäyntejä, jossa lapsen kehitystä seurataan. Suomessa on oppivelvollisuus, joten tota terveystarkistusseulaa lienee vaikea välttää. Ei tämä niin vaikeaa ole, jos on van tahtoa ja oikeasti halutaan tehdä asialle jotain. PS. noiden kuvien käyttö on kyllä hyvän maun vastaista. Voimistelukuvassa ystäväni lapsi ja hän ei tästä pidä. Toki provokaatio aiheutti, sen että mäkin olen täälä keskustelemassa asiasta ja lukemassa julkaisua vinkin perusteella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pitäisi laittaa tulille twitter-kampanja #finnishgirls

   sillä saisi suomalaistyttöjen silpomiset kuriin

   mikä suomalaisia vanhempia oikein vaivaa?

   Poista