keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

Valokuvaprojekti Last Night in Sweden sai alkunsa, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump esitti suvakkipiireissä ihmetystä herättäneen lausuntonsa Ruotsin eilisillan tapahtumista. Tuoreessa valokuvakirjassa ja valokuvataiteen museo Fotografiskan näyttelyssä paikalliset valokuvaajat esittelevät arkista Ruotsia tavallisena iltana.


Maanantai-ilta Tukholmassa teoksessa Last Night in Sweden.


”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa!” ”Ruotsissa, kuka uskoisi, Ruotsissa!”

Niin maalitti Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump helmikuisena lauantaina puhuessaan kannattajilleen Floridan Melbournessa.

Mitä tapahtuu Ruotsissa tavallisena iltana?

Tähän kysymykseen vastaa nyt suuri joukko Ruotsin arvostetuimpia valokuvaajia vasta julkaistussa valokuvateoksessa Last Night in Sweden sekä valokuvataiteen museo Fotografiskan samannimisessä näyttelyssä.


Torstai-ilta Göteborgissa. 26-vuotias Elin Krantz pitää tiukasti kiinni, kun kivut tuntuvat kovina. Kuva teoksesta Last Night in Sweden.


”Reaktio luotettavassa mediassa oli silloin suurilta osin, että eihän mitään tapahtunut. Mutta samaan aikaan tapahtui tietenkin paljon asioita, jotka eivät päädy lehtien etusivuille. Me päätimme siis lähettää liikkeelle runsaat sata Ruotsin parasta dokumenttivalokuvaajaa tutkimaan sitä, mitä Ruotsissa tapahtuu iltaisin”, sanoo yksi hankkeen käynnistäjistä, Max Ström -kustantamon edustaja ja valo­kuvaaja Jeppe Wikström.

Projekti käynnistettiin pian Trumpin lausuntojen jälkeen, ja sille kerättiin joukkorahoitusta Kickstarter-palvelussa. Tavoitteena oli saada kokoon 100 000 kruunua kuukauden aikana, siis runsaat 10 000 euroa. Summa tuli täyteen seitsemässä tunnissa, Wickström kertoo.

LAST NIGHT IN SWEDEN -teos näyttää niin yksittäistapauksia Tukholman yöelämässä, vanhempia sattumuksia Göteborgista kuin teknisiä vikoja Västeråsissa.


Lauantaipäivä Västeråsissa. Ikea on suljettu teknisen vian vuoksi. Kuva teoksesta Last Night in Sweden.Kaikista otoksista heijastuu verraten rauhaton ja turvaton maa. Sellainen, jossa harrastetaan iltaisin auton- tai lipunpolttoa. Tai ryöstetään valkonaama kadulla, jos sellaiseen törmää.

Mukana on silti myös perus-Ruotsia: Fittjan lähiössä äidit partioivat iltaisin aivan turhaan kadulla levottomuuksien takia. Fagerstan ulkopuolella epäillään tuhopolttoa. Drottninggatanilla lapsi suree terroriteon uhreja.

Teoksen voi nähdä yhtenä puheenvuorona viimeisten parin vuoden aikana kiihtyneessä keskustelussa Ruotsi-kuvasta.

Tietyissä suvaitsevaisissa ja vihervasemmistolaisissa piireissä niin Yhdysvalloissa, Ruotsissa kuin Suomessakin Ruotsi nostetaan yhä useammin esiin esimerkkinä laajan maahanmuuton myönteisistä seurauksista. Niissä keskusteluissa käytetään vääristeltyä tai tarkoitushakuisesti valittua tietoa.

Presidentti Trump selitti itse myöhemmin viitanneensa Ruotsin ”eilisillan tapahtumilla” juuri maahanmuuton seurauksiin ja Fox News -kanavan edellisenä iltana esittämään inserttiin Ruotsin rikollisuudesta.


Perjantai-ilta Mariebergissä. Dialogipoliisi neutralisoi maan suurimman uhan eli väkivaltaisen äärioikeiston. ”Heillä oli joku kyltti ja olivat tekstittäneet jonkun videon”, pojat kertovat Last Night in Sweden teoksessa.

Vaikka suvaitsevaisto kiistääkin tämän, Ruotsilla on ylitsepääsemättömiä ongelmia ns. kotouttamisen ja esimerkiksi juuri rikollisuuden kanssa. Vain pari päivää Trumpin lausuntojen jälkeen Rinkebyn maahanmuuttajavaltaisessa lähiössä Tukholmassa syttyi mellakka, josta kielteinen Ruotsi-keskustelu sai uutta tulta.

Jeppe Wikströmin mielestä Last Night in Sweden -teoksen kuvat kertovat yhteiskunnasta, jossa ei voi luottaa toisiin.


Mariannelundin vastaanottokeskus sijaitsee Smoolannissa. Hädänalainen Ahmed, 17, tuli Ruotsiin vuonna 2008 Afganistanista. Kuvassa häntä talutetaan putkaan joukkoraiskauksesta epäiltynä. Kuva teoksesta Last Night in Sweden.

”Haluaisin ehkä, että ihmiset näkisivät maailmassa ja toisissaan hiukan enemmän vivahteita. Me elämme monin tavoin mustavalkoista aikaa ja aikaa, jona keskustelu on kovin kiivasta. Ehkä tämä voi auttaa avaamaan silmiä ja näkemään useampia sävyjä.”

Kirja on jo lähetetty lahjaksi presidentti Trumpille. Se lähetetään myös Yhdysvaltojen kongressin kaikille edustajille sekä kaikille EU-parlamentin edustajille.

Onko Trumpilta kuulunut vastausta?

”Ei ole enkä tiedä, saammeko sellaista”, Wikström sanoo nauraen.

”En tiedä edes lukeeko hän mitään kirjoja, mutta tässä on paljon kuvia, joten ehkä hän katselee niitä.”


Kuvia ja tekstiä hieman muokattu.

Lähde: HS 26.9.2017

18 kommenttia:

 1. "Kuvia ja tekstejä hieman muokattu" = Lokka on vääristellyt faktat ja liittänyt aiheeseen kuulumattomat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja luettuasi tämän Lokan blogitekstin läpi suvakkipilluusi meni ämpärillinen karkeaa hiekkaa, joka alkoi hiertää niin pahasti, että jouduit purkamaan mielipahaasi haukkumalla tapasi mukaan lokkaa.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Voij voij :) onneks meil on ees Lokka kuka uskaltaa totuutta puhua. Muut kiltisti suu supussa kaikesta mitä meil suomeskin tapahtuu. Turun tapahtumatkin varmaa oli sun mielestä jollain tavalla hyvät ja ihan ok. Harmi et tommoset vitun idiotit tajuatte todellisuuden vasta jos vasta sittenkään kun oma lapsi saa kokea monikulttuurista rikkautta :). Mut turhaa sulle mitää puhuu ku ette te ymmärrä ettekä kuuntele mitään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se oli hyvä. MV-lehdessäkin selkäänpuukotettua RHC-jäsentä, italialaista Lisa Biacuccia - sitä joka työnsi lastenvaunua, kunnioitettiin näin sanoin
   "Toivottavasti oppi jotain".

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. MV on tosiaan ihana menia. Aina kertoo totuuden. Myös kun oli kyse leipäjonojen leivistä ja tää on huippu. Kauhajoen eräkauppias möi kaikki puukot, kun Vokki tuli kylään. Kauppias itte sanoi ettei yhtäkään puukkoa ole myyty.
   Tai että risteilylaivalla tuli Turkuun 2500 matua.
   Kyseessä oli saksalaisten eläkeläisten risteily. Yksi pysähdyspaikka Turku.

   Poista
 3. Olet epämiellyttävä matu. Rähmis on käsitellyt Elin Krantzin murhaa toimittajan osaamisella. Rähmispossun blogissa ei ole kuvia, eikä mässäilyä.
  Elin Krantzin kuvat vuotivat julkisuuteen ja on makaaberia laitella niitä omaan blogiin. Rähmis kirjoitti, että jokainen voi itse halutessaan googlailla kuvat. Noin toimii ajatteleva kirjoittaja. Hieno mies ja lepää rauhassa.
  Lokka tietenkin käyttää kuvia ja kuvittelee niiden kautta saavansa tutkivan journalismin palkinnon.

  Kaikesta voi ja pitää kirjoittaa mutta kirjoittajalla on oltava taju siihen, mitä julkaisee. Lokalta ei sitä tietenkään voi vaatia mutta Blogger voisi poistaa Lokan oikeudet julkaisut. Lokan todellisuus on niin kaukana normi-ihmisen todellisuudesta. Kietoutuminen pseudomatuiluun ja elämän pyöriminen muutaman poliisin ja aron ympärillä ei ole muuta kuin vajakkimaista retardismia.

  VastaaPoista
 4. Kauan eläköön poliittinen satiiri punaviherfasisteista huolimatta.

  VastaaPoista
 5. Kuvat eivät ole Trumpin mainitsemalta päivämäärältä.

  VastaaPoista
 6. Ei se mahdotanta ole... Trumpilla voi olla kristallipallo.
  Minullakin on: Soitan vaan strla tv ja heti kertoo elämäni alun ja lopun.
  Yleensä päin vittua. Mut ohan siinä vittujakin mukana eli ei ihan pahasti mönkään mee.

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista