keskiviikko 28. elokuuta 2013

Autovero yllätti autoilevan ympäristöministerin

Olen keväästä alkaen oma-aloitteisesti selvittänyt Tullin autoverotuksen kanssa Ruotsissa asuvan puolisoni Ruotsiin rekisteröidyn auton käyttöä. Selvityksessäni kuvailin avoimesti sitä, että lainasin yksittäisissä tilanteissa vaimoni loma-aikoina Suomeen tuotua autoa mm. lasten kuljettamiseksi mummilaan, muuton yhteydessä, auton siirtämiseksi ja joihinkin muihin ajoihin.

Olen vilpittömästi ollut tietämätön siitä, että oman puolisoni omistaman ja hallitseman auton lainaaminen ilman hänen läsnäoloaan voi muuttaa sen veronalaiseksi Suomessa. Tulli on ilmoittanut julkaisevansa päätöksensä tänään aiemmin saamani päätösesityksen mukaisesti, jossa minulle määrätään maksettavaksi autovero. Kokonaissumma on 4 844,43 euroa. Auton käyttöni on ollut niin määrän kuin kilometrien suhteen vähäistä. Asian käsittelyssä on kuitenkin selvinnyt, että Suomessa ei sovelleta EY-tuomioistuimen joissakin ratkaisuissaan toteuttamaa suhteellisuusperiaatetta, jossa vero kohtuullistetaan suhteessa auton käyttöön kyseisessä maassa. Olen pyrkinyt toimimaan asiassa oikein. Siten maksan ilman muuta viranomaisen edellyttämät seuraamukset.

Olen saanut viime aikoina huolestuneita yhteydenottoja suomalaisilta perheiltä, jotka asuvat kahdessa eri maassa. Esimerkiksi Tornion ja Haaparannan välillä autoverotuksen tiukka sovellus aiheuttaa rajaesteitä monien perheiden arkeen. Onkin syytä pohtia jatkossa, ottavatko autoverotuksen rajaukset riittävästi huomioon erityisesti perheiden erilaiset tilanteet ja vapaan liikkuvuuden Pohjoismaiden ja EU-maiden välillä.

Katso Ville Niinistön (vihr.) Facebook-päivitys.

Tulli taas oli sitä mieltä, ettäKuinka hoitaa autovero like a boss


2 kommenttia:

  1. Meneekö autovero ja ajoneuvovero Juneksella sekaisin. Kyseessä on kaksi eri asiaa.

    VastaaPoista